Az adó és az infláció felfalja a kamatokat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csak az infláció csökkenése jelenthet gyógyírt azoknak, akiknek adózás után csak a mostani pénzromlás kétharmadát kitevő betéti kamat marad a zsebében.

Az év első hónapjaiban igencsak megcsappant a lakossági lekötött betétek értéke – írja a Világgazdaság. A cikk szerint a fogyasztói árszínvonal gyors emelkedése és a 20 százalékos kamatadó miatt a hagyományos megtakarítási konstrukciók kivétel nélkül negatív reálhozamot produkálnak.

Februárban – a kamatadó levonása után – egy a pénzét lekötött betétbe helyező ügyfél már átlagosan csak 5,7 százalék körüli éves kamattal számolhatott, mindezt majdnem 9 százalékos infláció mellett – írja a lap. Mindehhez persze hozzá kell tenni, hogy az infláció csökkenésével javulhat a helyzet, hiszen a fogyasztói árindex visszatekintő adat, a most lekötött betét viszont majd a jövőben fog kamatot fizetni.

A lekötött betéteken elérhető hozamoknak az sem tesz jót, hogy a bankok fokozatosan kezdenek visszatáncolni a nyár óta kínált, meglehetősen gáláns ajánlataiktól. Csábító, két számjegyű akciós ajánlatokból persze most is akad a piacon, ám ezek már korántsem számítanak általánosnak.

Ráadásul több bank nem is forrásbevonásra, hanem ügyfélszerzésre próbálja használni a kedvező betéti hozamokat: több akciós kamatnál feltétel például a számlavezetés vagy havi két közüzemi megbízás teljesítése.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.

2022. december 2.

Orbán: a globális minimumadó munkahelygyilkos adóemelés

A globális minimumadó “munkahelygyilkos adóemelés”, ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.