Az adó és az infláció felfalja a kamatokat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csak az infláció csökkenése jelenthet gyógyírt azoknak, akiknek adózás után csak a mostani pénzromlás kétharmadát kitevő betéti kamat marad a zsebében.

Az év első hónapjaiban igencsak megcsappant a lakossági lekötött betétek értéke – írja a Világgazdaság. A cikk szerint a fogyasztói árszínvonal gyors emelkedése és a 20 százalékos kamatadó miatt a hagyományos megtakarítási konstrukciók kivétel nélkül negatív reálhozamot produkálnak.

Februárban – a kamatadó levonása után – egy a pénzét lekötött betétbe helyező ügyfél már átlagosan csak 5,7 százalék körüli éves kamattal számolhatott, mindezt majdnem 9 százalékos infláció mellett – írja a lap. Mindehhez persze hozzá kell tenni, hogy az infláció csökkenésével javulhat a helyzet, hiszen a fogyasztói árindex visszatekintő adat, a most lekötött betét viszont majd a jövőben fog kamatot fizetni.

A lekötött betéteken elérhető hozamoknak az sem tesz jót, hogy a bankok fokozatosan kezdenek visszatáncolni a nyár óta kínált, meglehetősen gáláns ajánlataiktól. Csábító, két számjegyű akciós ajánlatokból persze most is akad a piacon, ám ezek már korántsem számítanak általánosnak.

Ráadásul több bank nem is forrásbevonásra, hanem ügyfélszerzésre próbálja használni a kedvező betéti hozamokat: több akciós kamatnál feltétel például a számlavezetés vagy havi két közüzemi megbízás teljesítése.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.

2024. május 17.

Törvényi kötelezettség lett a fenntarthatóság: új jelentéstételi és beszámolási követelmények (2. rész)

Az Országgyűlés 2023. decemberében elfogadta a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségről és fenntarthatósági átvilágítási kötelezettségről szóló törvényt, amelynek az érintett vállalkozásokra irányadó fenntarthatósági célú átvilágítási, valamint jelentéstételi és beszámolási kötelezettségeket megállapító rendelkezései már január 1-jétől hatályosak. A törvényt feldolgozó cikksorozatunk második részében a fenntarthatósági jelentéssel és az ESG beszámolóval foglalkozunk.

2024. május 16.

A transzferárazás rejtett csapdái

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.