Többet füstölünk legálisan


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A cigaretta jövedéki adója és így az ára is folyamatosan emelkedik, a termék legális forgalma viszont évről évre nő, köszönhetően az árversenynek, a kiszámíthatóbb adópolitikának és a határok szigorúbb ellenőrzésének – írja a Napi Gazdaság.

Az első negyedévben is folytatódott a legális cigarettapiac felfutása. (Tavaly nagyjából 15,4 milliárd szál fogyott, szemben a 2005-ös 13,6 milliárddal.) Az idei erősödés az áprilisi jövedékiadó-emelés ellenére is töretlen maradt, ami a gyártók szerint elsősorban a vámosok hatékonyságának köszönhető. A csempészáru csökkenése mellett a Pénzügyminisztérium kiszámítható jövedékiadó-politikát folytat, amihez szorosan kapcsolódik az erőteljesebb iparági árverseny. Mindez a fogyasztók legális piacra történő visszaterelését eredményezte.

Ugyanakkor az éleződő árverseny befolyásolhatja a cigaretta jövedéki adójának uniós szintre történő felzárkóztatását, ugyanis a legális piacon a fogyasztás a legolcsóbb termékek felé terelődött, vagyis ma már nem a jelenleg 470-480 forintos termékek számítanak a legkeresettebb márkáknak (az unió ezt veszi alapul az adószint kalkulálásánál), hanem a 400 forint alatti termékek.

Az árkülönbségek, a fogyasztói szokások és a gyártók-forgalmazók korlátozott marketing-tevékenysége azonban azt is eredményezheti, hogy a közép feletti termékek kerülnek majd a legkedveltebb kategóriába (ennek azonban kicsi az esélye). Jövő év végére, az uniós kötelezettségnek eleget téve ezer szálanként 64 eurós jövedékiadó-szintet kell elérni (a legkeresettebb márkák paritásán számolva), ami a legolcsóbb termékeknél még nagyjából 16-18 százalékos jövedékiadó-emelést jelent a jelenlegi árszinthez viszonyítva.

A lap számításai szerint a 390 forintos termékek esetében, ezer szálanként valamivel több mint 9 eurót kell még beépíteni a jövedéki adóba. A korábban közkedvelt termékeknek számító, 470 forintos márkáknál valamivel kevesebb mint 8,5 eurós elmaradás mutatkozik, míg a középkategória feletti, 500 forintos termékeknél már csak 6,4 euróval kell pótolni a közterhet.

Április elsejét követően a tételes jövedéki adó 7240 forintról 7420 forintra emelkedett ezer szálanként, míg 27,5 százalékról 27,75 százalékra nőtt a közteher dobozonként a kiskereskedelmi árra vetítve. Így a középkategóriás cigaretták jövedékiadó-tartalma ezer szálanként hozzávetőleg 13 880 forinton áll, míg az eggyel magasabb pozícióban lévőké 14 400 forint körül áll. A legolcsóbb termékek adószintjét a minimumadó határozza meg, amely április elsejétől 13 090 forintról 13 730 forintra növekedett.

A lap értesülései szerint a Pénzügyminisztérium előtt fekszik két törvénymódosító javaslat, melyek korlátoznák a gyártók-forgalmazók lehetőségeit a jövedékiadó-emelés után a régi (olcsóbb) adójegyekkel ellátott cigaretták forgalmazásakor. A jelenlegi szabály nem alkalmas arra, hogy gátat szabjon az adóemelés utáni olcsóbb termékek hosszú időn keresztül történő kiskereskedelemben tartásának. A szaktárca ígérete szerint még a nyári szünet előtt sor kerül a szabály módosítására. A változatok szerint csak meghatározott ideig lehetne adóemelés után az olcsóbb adójegyeket a kiskereskedelemben tartani.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek