Az adócsalás hoz a legtöbbet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az államnak okozzák a legtöbb kárt a pénzügyi bűncselekmények elkövetői. Április végéig csaknem 6 milliárd forint összegű adócsalást tártak fel a vám- és pénzügyőrség nyomozói, ám az elkövetési értéknek csupán a tizedét tudták lefoglalni.

A VPOP tavaly szeptember közepén vette át a rendőrségtől a pénzügyi bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozati jogkört, így többek között adócsalással, jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, a számviteli rend megsértésével és csődbűntettel kapcsolatos bűncselekményekben nyomoz. A szervezet felkészült a feladatra, munkáját eredményesen végzi, amit jelez, hogy havonta tárnak fel milliárdos visszaéléseket – értékelte az eddigi munkát Veres János egy sajtótájékoztatón kedden.

A leggyakoribb bűncselekmény a VPOP adatai szerint a csődbűntett, április végén több mint háromezer ilyen ügyben folyt nyomozás. Az idén eddig kétszer annyi csőddel kapcsolatos eset végére tettek pontot a nyomozók, mint tavaly szeptember és december között, az elkövetési érték azonban több mint egy milliárddal kevesebbre, mindössze 307 millió forintra rúgott. A második ˝legnépszerűbb˝ bűntény az adócsalás, április végén több mint kétezer ügy volt folyamatban, 35 esetben pedig munkáltatással összefüggésben elkövetett adócsalással kapcsolatban nyomoztak. A tavaly szeptember közepe óta befejezett vizsgálatok szerint a költségvetést több mint 11,5 milliárd forinttal kurtították meg az adócsalók. Tőlük tavaly az utolsó negyedévben több mint 1,6 milliárd forint értékben foglaltak le ingatlanokat és ingóságokat, az idén azonban alig több mint félmilliárd jött össze.

Az Európai Unió pénzügyi érdekeinek megsértése miatt az idén eddig 13 ügyben indított eljárást a VPOP. Az eddig lezárt tíz esetben mindössze 20 millió forintnyi uniós forrást használtak fel jogosulatlanul. A leggyakrabban a mezőgazdasági támogatásokkal élnek vissza a pályázók, akik privát bankszámlájukra utalják át az előleget vagy saját részükre ingatlant, illetve ingóságokat vásárolnak belőle. A VPOP az idén jóval jelentősebb csalásokat tárt fel, mint tavaly. A lezárt 75 ügyben több mint 4 milliárd forintra rúgott az elkövetési érték, míg tavaly 119 ügy esetében mindössze 444 millió forintra.

Forrás: Napi GazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.

2022. december 2.

Orbán: a globális minimumadó munkahelygyilkos adóemelés

A globális minimumadó “munkahelygyilkos adóemelés”, ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.