Az adófizetés boldoggá tesz


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Oregoni Egyetemen oktat pszichológia professzor szerint adófizetéskor ugyanolyan elégedettséget érzünk, mint amikor jótékonysági célra adunk pénzt. Ulrich Mayr szerint ez azt jelenti, hogy szívesen fizetünk adót, ha a pénz jó célokra használják.

Az adófizetés boldoggá teszi az állampolgárokat – Ulrich Mayr pszichológia professzor erre a következtetésre jutott egy tanulmányában, melyet a Friday issue of Science-ben jelentetett meg. Az emberek szeretik azt az érzést, ami akkor jön elő, amikor adakoznak vagy jótékonykodnak – állítja a professzor. Egészen eddig ezt a folyamatot nem tudták nyomon követni az agyban.

A mostani kutatásban MRI technológiát használtak, 19 nőnek az agyi működését vizsgálták. Az alanyok számláiról különböző összegeket emeltek le, és egy élelmiszeralapítványnak küldték azt. A nők eldönthették azt is, hogy tényleg el akarják-e küldeni a pénzt, vagy inkább megtartják maguknak. Ezzel próbálták szimulálni az adózás folyamatát.

A kutatások alatt két területet találtak az agyban, mely aktivizálódott. Ezek azok a területek voltak, melyek akkor szoktak aktivizálódni amikor az ember elégedettséget érez, vagy étkezés után, amikor jóllakik.

Vagyis ugyanazok a területek érintettek az agyban adófizetéskor, mint jótékonysági tevékenységkor. Ez pedig azt jelenti, hogy az adófizetés elégedettséget okozhat az adófizetőknek – vonta le a következtetést a taulmány. Amikor az alanyok önkéntesen nagyobb pénzösszeget ajánlottak fel, akkor nagyobb terület aktivizálódott az agyban.

Ulrich Mayr professzor szerint az eredmények azt mutatják, hogy az emberek hajlandóak megfizetni az adót, egészen addig, míg a pénzt jó célokra használják. Ugyanakkor azt is elismerik, hogy elképzelhetően más eredmények születtek volna, ha kevésbé vonzó célokra utalják az ökéntesek pénzét.

Forrás: IndexKapcsolódó cikkek

2022. június 28.

Adóemeléseket jelentettek be Romániában

Nicolae Ciuca román miniszterelnök hétfőn több adóemelési intézkedést jelentett be, miután az általa vezetett Nemzeti Liberális Párt (PNL) határozott a koalíciós javaslatokról.

2022. június 28.

Mit kell tudni az extraprofit adóról, azaz az extraadókról?

A Kormány szinte azonnali, 2022.07.01-i hatállyal több gazdasági szektor szereplőjére többletadó vagy pótadó fizetését rótta ki, melyet az alapul szolgáló kormányrendelet (az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Kormányrendelet, a továbbiakban: „KR”) „extraprofit adó”-ként aposztrofál.