Fantomcégeket törölt az APEH


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Június elejéig több mint háromezer fantomgyanús vállakozás adószámát függesztette fel az APEH, csaknem 270-ét törölték is, mindössze 9 cég tisztázta magát. Az adóhivatal honlapján olvasható a régóta nem elérhető cégek listája.

Tavaly szeptember 15-én lépett életbe az adótörvény módosítása, amellyel a fantom-cégeket szeretnék kiszűrni. A jogszabály szerint felfüggesztik azoknak a vállalkozóknak az adószámát, akiket nem találnak meg bejelentett székhelyükön, vagy akiknek APEH-leveleit kétszer is „”címzett ismeretlen”” jelzéssel küldi vissza a posta az adóhatóságnak. Ugyanez a helyzet akkor is, ha – társas vállalkozásoknál – nincs bejelentve szervezeti képviselő (cégvezető, ügyvezető), illetve az nem valós személy.

Az APEH az adószám felfüggesztését nyilvánosságra hozza az adóhatóság hirdetőtábláin és honlapján is – így üzletfelek, partnerek is értesülhetnek a büntetésről. Maguk az érintettek is e két helyről szerezhetnek tudomást a felfüggesztésről, a határozat megjelenéstől számított 15 napon belül fellebbezhetnek a döntés ellen. Ha nem teszik és a felfüggesztés jogerőssé válik, akkor 90 napjuk van az ügy rendezésére vagyis a valódi cím megadására, illetve a szervezeti képviselő bejelentésére, különben végleg törlik az adószámot.

Június elejéig 2825 vállalkozás adószámát függesztette fel az adóhivatal, mert a helyszíni ellenőrzés során sem találták meg a céget a székhelyén. A felfüggesztési eljárás 267 vállalkozás esetében zárult le, ezek adószámát törölték is. Eközben csak kilenc esetben szüntették meg a felfüggesztést, mert a cég hitelt érdemlően tudta igazolni, miért nem találták bejelentett címén – mondta el a Független Hírügynökségnek Balázs Eszter, az APEH osztályvezetője.

Az adószám törlése után az APEH azonnal értesíti a Cégbíróságot, illetve a helyi jegyzőt vagy az adózó nyilvántartását végző egyéb szervet – közölte Balázs Eszter. A cégbejegyzésre kötelezett vállalkozások esetében a felfüggesztéssel együtt törvényességi felügyeleti eljárást is kezdeményeznek annak érdekében, hogy a vállalkozást a Cégbíróság is törölje nyilvántartásából.

Felfüggesztett adószámú céggel lehet üzletelni, de nem ajánlott. Abban az esetben ugyanis, ha egy cégnek már törlik is az adószámát, akkor az onnan kibocsátott számla semmissé válik, nem lehet költségként elszámolni az összeget és az áfa sem visszaigényelhető, ráadásul APEH-ellenőrzsére is számíthatnak a fiktív céggel üzletelők.

Forrás: Hírszerző


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.