Fantomcégeket törölt az APEH

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. június 16.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Június elejéig több mint háromezer fantomgyanús vállakozás adószámát függesztette fel az APEH, csaknem 270-ét törölték is, mindössze 9 cég tisztázta magát. Az adóhivatal honlapján olvasható a régóta nem elérhető cégek listája.

Tavaly szeptember 15-én lépett életbe az adótörvény módosítása, amellyel a fantom-cégeket szeretnék kiszűrni. A jogszabály szerint felfüggesztik azoknak a vállalkozóknak az adószámát, akiket nem találnak meg bejelentett székhelyükön, vagy akiknek APEH-leveleit kétszer is “”címzett ismeretlen”” jelzéssel küldi vissza a posta az adóhatóságnak. Ugyanez a helyzet akkor is, ha – társas vállalkozásoknál – nincs bejelentve szervezeti képviselő (cégvezető, ügyvezető), illetve az nem valós személy.

Az APEH az adószám felfüggesztését nyilvánosságra hozza az adóhatóság hirdetőtábláin és honlapján is – így üzletfelek, partnerek is értesülhetnek a büntetésről. Maguk az érintettek is e két helyről szerezhetnek tudomást a felfüggesztésről, a határozat megjelenéstől számított 15 napon belül fellebbezhetnek a döntés ellen. Ha nem teszik és a felfüggesztés jogerőssé válik, akkor 90 napjuk van az ügy rendezésére vagyis a valódi cím megadására, illetve a szervezeti képviselő bejelentésére, különben végleg törlik az adószámot.

Június elejéig 2825 vállalkozás adószámát függesztette fel az adóhivatal, mert a helyszíni ellenőrzés során sem találták meg a céget a székhelyén. A felfüggesztési eljárás 267 vállalkozás esetében zárult le, ezek adószámát törölték is. Eközben csak kilenc esetben szüntették meg a felfüggesztést, mert a cég hitelt érdemlően tudta igazolni, miért nem találták bejelentett címén – mondta el a Független Hírügynökségnek Balázs Eszter, az APEH osztályvezetője.

Az adószám törlése után az APEH azonnal értesíti a Cégbíróságot, illetve a helyi jegyzőt vagy az adózó nyilvántartását végző egyéb szervet – közölte Balázs Eszter. A cégbejegyzésre kötelezett vállalkozások esetében a felfüggesztéssel együtt törvényességi felügyeleti eljárást is kezdeményeznek annak érdekében, hogy a vállalkozást a Cégbíróság is törölje nyilvántartásából.

Felfüggesztett adószámú céggel lehet üzletelni, de nem ajánlott. Abban az esetben ugyanis, ha egy cégnek már törlik is az adószámát, akkor az onnan kibocsátott számla semmissé válik, nem lehet költségként elszámolni az összeget és az áfa sem visszaigényelhető, ráadásul APEH-ellenőrzsére is számíthatnak a fiktív céggel üzletelők.

Forrás: Hírszerző


Kapcsolódó cikkek:


Brexit – így alakuk a magánszemélyek adózása
2021. március 2.

Cikksorozatunkban témakörönként végigvesszük a Brexit okozta változásokat az egyes adónemeket, egyéb közterheket, vámokat érintően. Elemzéseinket egy mindenkihez nagyon közel álló területtel kezdjük: a magánszemélyek személyi jövedelemadózásával.

NAV: március 15-től lesznek elérhetőek az szja-bevallási tervezetek
2021. március 1.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már öt éve automatikusan készíti el több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, ezáltal a NAV-hoz nem kell a kedvezményekre jogosító vagy a munkáltatói igazolásokat beküldeni, hanem az adózónak kell megőriznie azokat az öt éves elévülési idő végéig.

Márciusban is jár a munkáltatói adómentesség
2021. március 1.

A koronavírus sújtotta ágazat vállalkozásainak nem kell megfizetniük 2020. novemberétől 2021. március végéig a munkavállalók utáni szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, a rehabilitációs hozzájárulás arányos összegét, valamint a személyi jellegű kifizetések után a kivát.

A COVID-19 járvány hatása az adóegyezményekre: az átdolgozott OECD útmutató
2021. március 1.

2021. január 21-én az OECD közzétette az adóegyezményekről és a COVID-19 világjárvány hatásairól szóló átdolgozott iránymutatását („Updated guidance on tax treaties and the impact of the COVID-19 pandemic”, továbbiakban: Átdolgozott útmutató). Az eredeti dokumentum, amely 2020. április 3-án látott világot, a nemzetközi adóegyezmények szabályainak alkalmazását ismertette olyan körülmények között, amikor a határokon át ingázó munkavállalók vagy magánszemélyek olyan államban rekedtek, amely nem a lakóhelyük szerinti állam.