Az áfa és a munkaerő-kölcsönzés viszonya (x)

Szerző: Adó Online
Dátum: 2019. április 24.
Címkék:
Rovat:
A bírósági gyakorlat nyomán ismerteti és elemzi a munkaerő-kölcsönzés és az áfa viszonyát legfrissebb, 2019/3-as számában az Áfa-kalauz.

Minden cég életében előfordulhat, hogy rövidebb-hosszabb időszakra egy hiányzó munkatársat munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül pótol. Ezen esetekben a munkavállalókat a munkaerő-kölcsönző cégek alkalmazzák, fizetik utánuk a járulékokat, közterheket, illetve elvégzik a szükséges adminisztrációt. Amennyiben azonban egy adózói társaság a munkaerő-kölcsönzéses konstrukció alkalmazása mellett dönt, különös figyelmet kell fordítania a jogszabályokban foglaltak betartására, mivel a nem rendeltetésszerű munkaerő-kölcsönzés adókockázattal járhat. Az Áfa-klauz A munkaerő-kölcsönzés aktuális kérdései a bírósági gyakorlat tükrében című cikkében az áfa adónemben felmerülő aktuális problémákra világít rá a bírósági gyakorlat ismertetése által.

A szakalp friss számában sorozatot indított, amelyben Észtország főbb áfaszabályait mutatják be. Céluk továbbra is az, hogy segítséget nyújtsunk azon magyar társaságoknak, amelyeknek tevékenységükkel kapcsolatban felmerül, illetve felmerülhet egy másik EU-tagállamban történő áfaregisztrációs kötelezettség. Az Áfa a határokon túl – Észtország című cikksorozat első részében az észt áfaszabályokkal kapcsolatos általános információkat ismertetik, illetve az áfaregisztrációs kötelezettség egyes lehetséges eseteit mutatják be.

Az áfabevallás 70. és 71. sora című cikk szerzője az „áfabevallás (bevallás, adatszolgáltatás)” megnevezésű 1965 számú kötegelt nyomtatvány 1965A-01-02-es lapjának az „Importált termék után (kivetéssel) megfizetett adó levonható része” megnevezésű 70. sorában, valamint az „Importált termék után (önadózással) megfizetett adó levonható része” megnevezésű 71. sorában szerepeltetendő adatokkal érintett ügyleteket tekinti át.

A fent említett írásokon túl szakértői válaszokat is talál az Áfa-kalauz friss, 2019/3-as számában, amelyet itt rendelhet meg.


Kapcsolódó cikkek:


Adócsalásból autóversenyeztek
2019. május 23.

Vádat emelt a Baranya Megyei Főügyészség 69 ember ellen, akik autóversenyzői tevékenységük finanszírozására bűnszervezetet hoztak létre, és ezzel mintegy 11 milliárd forintos kárt okoztak.

Adóalapképzés a bizományosi konstrukció esetén
2019. május 23.

A bizományosi konstrukcióban két viszonylatot különböztetünk meg, a megbízó és a bizományos, valamint a bizományos és harmadik személy közti ügyletet, amelyek összefüggenek egymással. A megbízás irányulhat valamely termék(ek) eladására, illetve beszerzésére. Eladási bizomány esetén a teljesítési időpontnak mindkét viszonylatban meg kell egyeznie, vételi bizománynál ennek nem kellene megegyeznie, azonban az adókockázat minimalizálása érdekében célszerű ezt is egy időpontra hozni.