Az áfa és a munkaerő-kölcsönzés viszonya (x)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bírósági gyakorlat nyomán ismerteti és elemzi a munkaerő-kölcsönzés és az áfa viszonyát legfrissebb, 2019/3-as számában az Áfa-kalauz.

Minden cég életében előfordulhat, hogy rövidebb-hosszabb időszakra egy hiányzó munkatársat munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül pótol. Ezen esetekben a munkavállalókat a munkaerő-kölcsönző cégek alkalmazzák, fizetik utánuk a járulékokat, közterheket, illetve elvégzik a szükséges adminisztrációt. Amennyiben azonban egy adózói társaság a munkaerő-kölcsönzéses konstrukció alkalmazása mellett dönt, különös figyelmet kell fordítania a jogszabályokban foglaltak betartására, mivel a nem rendeltetésszerű munkaerő-kölcsönzés adókockázattal járhat. Az Áfa-klauz A munkaerő-kölcsönzés aktuális kérdései a bírósági gyakorlat tükrében című cikkében az áfa adónemben felmerülő aktuális problémákra világít rá a bírósági gyakorlat ismertetése által.

A szakalp friss számában sorozatot indított, amelyben Észtország főbb áfaszabályait mutatják be. Céluk továbbra is az, hogy segítséget nyújtsunk azon magyar társaságoknak, amelyeknek tevékenységükkel kapcsolatban felmerül, illetve felmerülhet egy másik EU-tagállamban történő áfaregisztrációs kötelezettség. Az Áfa a határokon túl – Észtország című cikksorozat első részében az észt áfaszabályokkal kapcsolatos általános információkat ismertetik, illetve az áfaregisztrációs kötelezettség egyes lehetséges eseteit mutatják be.

Az áfabevallás 70. és 71. sora című cikk szerzője az „áfabevallás (bevallás, adatszolgáltatás)” megnevezésű 1965 számú kötegelt nyomtatvány 1965A-01-02-es lapjának az „Importált termék után (kivetéssel) megfizetett adó levonható része” megnevezésű 70. sorában, valamint az „Importált termék után (önadózással) megfizetett adó levonható része” megnevezésű 71. sorában szerepeltetendő adatokkal érintett ügyleteket tekinti át.

A fent említett írásokon túl szakértői válaszokat is talál az Áfa-kalauz friss, 2019/3-as számában, amelyet itt rendelhet meg.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.

2024. május 17.

Törvényi kötelezettség lett a fenntarthatóság: új jelentéstételi és beszámolási követelmények (2. rész)

Az Országgyűlés 2023. decemberében elfogadta a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségről és fenntarthatósági átvilágítási kötelezettségről szóló törvényt, amelynek az érintett vállalkozásokra irányadó fenntarthatósági célú átvilágítási, valamint jelentéstételi és beszámolási kötelezettségeket megállapító rendelkezései már január 1-jétől hatályosak. A törvényt feldolgozó cikksorozatunk második részében a fenntarthatósági jelentéssel és az ESG beszámolóval foglalkozunk.

2024. május 16.

A transzferárazás rejtett csapdái

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.