Az áfa rendszere Új-Zélandon 2.


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új-Zélandon jelenleg két adókulcsot kell alkalmazniuk az adóalanyoknak, a normál kulcsos, amit jelenleg 15%-ot jelent, míg a 0%-os kulcs a másik. Ezen felül az adórendszer ismeri a mentes értékesítés/beszerzés fogalmát is, amely értékesítések/beszerzések nem jelentendők az áfabevallásban.

A mentes ügyletek köre nagyon hasonló az európai mentes ügyletekhez, ide tartoznak például a pénzügyi szolgáltatások ellenértékei, magánszemély által történő lakóingatlan bérbeadása, vagy a kamatkiadások/bevételek is. Nulla százalék alá ügyletek tipikusak az exportügyletek, földterületek értékesítése, de működő üzletágak értékesítése is nulla százalékkal adóznak. Az is hasonlóság az európai rendszerrel, hogy a nulla százalék alá tartozó ügyletek beszerzéséhez tartozó ügyletek adója levonásba helyezhető.

A számlák kötelező adattartalma jóval szűkebb például a magyarhoz viszonyítva. Nem kell például különbséget tenni a számla kelte és az ügylet teljesítési időpontja között, a számla kelte az ügylet teljesítését is jelöli. Természetesen Új-Zélandon is kötelező a számlán feltüntetni a szállító nevét, adószámát, az ügylet tárgyát, az ügylet ellenértékét, a vevő nevét és címét. Ha a tranzakció ellenértéke kevesebb mint 50 dollár, akkor nem kell számlát kiállítani, hanem elegendő – magyar terminológiát használva – egy adóügyi bizonylatot kiállítani az ügyletről. 7 évig köteles az adóalany a bizonylatokat megőrizni.

Kétfajta áfabevallás van használatban jelenleg Új-Zélandon, az egyik csak az áfa releváns tranzakciók jelentésére szolgál (ún. 101-es bevallás), a másik (ún. 103-as) is nagyon hasonló ehhez, azonban utóbbi nem csupán az áfa releváns tranzakciók jelentésére szolgál, hanem az ún. provisional tax is jelentendő benne. A provisional tax egyfajta előlegként fogható fel, amelynek segítségével már év közben is van lehetőség adóelőleget vallani és fizetni a helyi társasági adóra.

Új-ZélandBármelyik áfabevallásról beszélünk is, maga a bevallás – magyar megfelelőjéhez viszonyítva – nagyon egyszerűnek mondható, ugyanis mindösszesen 15 sorból áll, amelyből az első négy sor az adózó azonosítására (név, cím, adószám, elérhetőség) szolgál, a tényleges összegek az 5. sortól kezdődnek. Jelenteni kell a szumma bevételt (bruttó adóköteles és adómentes/nulla kulcsos bevétel), amelyet csökkenteni kell a mentes/nulla kulcsos bevételekkel, így kapjuk az összes bruttó általános kulccsal adózó bevételt. A kiadási oldal annyiban tér el, hogy nem kell sehol sem jelenteni az adómentes/nulla kulcsos kiadásokat, tehát egyetlen sor lesz az általános kulccsal adózó kiadások sora.

Ami az új-zélandi áfa jellegzetessége más országok bevallásához viszonyítva, hogy a bruttó bevételek és kiadásokból az áfát nem a számlák tételes összesítésével kapjuk, hanem egy képlet segítségével. Mindkét oldalon, amikor megkapjuk a bruttó 15%-os adóval növelt bevételék és kiadások összegét, akkor a bruttó összeget meg kell szorozni 3-mal majd el kell osztani 23-mal. Akinek például van bruttó 100 egység bevétele, annak a fizetendő adója (100*3=300, 300/23=13.04) 13 dollár lesz. Ha utánaszámolunk a képlet ugyanazt az összeget hozza ki, mintha az adózó tételesen összesítené a számlái áfa-tartalmát.

A képlet segítségével kiszámolt fizetendő és levonható áfa összehasonlítása fogja megmutatni, hogy az adózó adott időszakban fizetendő vagy visszaigénylő pozícióban lesz.

Bármely időszak (két kivétellel) bevallása az időszakot követő hónap 28-áig beadandó, de ha 28-a hétvégére vagy ünnepnapra esik, akkor a következő munkanapra csúszik a bevallás határideje. Aki fizetendő pozícióban zárja az időszakot, annak a fizetési határideje is 28-a lesz. A két kivételes időszak a novemberi és a márciusi időszakhoz kapcsolódik, a novemberi időszak bevallását nem két ünnep között kell teljesíteni, hanem január közepéig, míg a márciusit május elejéig.

Aki fizetendő pozícióba kerül, és inkasszóval szeretné az adókötelezettségét teljesíteni, annak megvan erre a lehetősége, a bevallás benyújtása során kell ezt jeleznie, és külföldi bankszámláról is van lehetőség az adókötelezettség teljesítésére, még inkasszóval is.

Zárásképpen egy mondatot hadd említsek meg a kedves olvasónak az adóhatóság általános hozzáállásáról, amikor tavaly márciusban kitört a pandémia világszerte, az adóhatóság kiírta a honlapjára, hogy aki bajba került, az fókuszáljon a vállalkozása életben tartására, nem kell bevallást adni és adóhatósági adminisztrációval foglalkoznia, elég lesz később jelezni a hatóság felé, hogy bajba jutottak és ezért nem tudtak a kötelezettségeiknek eleget tenni; a hatóság eltekintett minden nemű bírságolástól.

A szerző, Molnár Péter független adótanácsadó.


Kapcsolódó cikkek

2021. május 31.

Az áfa rendszere Új-Zélandon 1.

A magyar szabályozáshoz és áfa rendszerhez szokott olvasó számára érdekes lehet egy kis kitekintés arról, hogyan építették fel más országok (Új-Zéland, Ausztrália, Arab-öböl országai) a saját közvetett adó rendszerüket, illetve milyen változások zajlanak az Egyesült Királyságban a Brexit-et követően az áfa területén. Erről fognak szólni a következő időszak cikkei.