Az alkalmi munkavállalók a legproblémásabbak?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az alkalmi munkavállalói (AM) könyvvel történő foglalkoztatásnál tapasztalta a legtöbb mulasztást az első félévben végzett ellenőrzéseknél az APEH

Az alkalmi munkavállalói (AM) könyvvel történő foglalkoztatásnál tapasztalta a legtöbb mulasztást az első félévben végzett ellenőrzéseknél az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága. Az ellenőrzések elsősorban a munkavállalók szabályszerű foglalkoztatására, az adózók járulékkötelezettségeinek megfizetésére koncentráltak – közölte kiadott tájékoztatójában az igazgatóság.

Összesen 818 esetben ellenőrizte a munkavállalók szabályszerű foglalkoztatását, az adózók járulékkötelezettségeinek megfizetését 2009 első félévében a nyugat-dunántúli régió három megyéjében az adóhatóság. Az esetek 15,8 százalékában szankcionálta a feltárt szabálytalanságokat, csaknem 43 millió forint bírságot rótt ki, és 87 üzletet bezárt.

Az adóhatóság azt tapasztalta, hogy számos esetben nem jött létre szabályszerű foglalkoztatás, és ebből következően a közterhek befizetése.

Az ellenőrzések közül 442 Győr-Moson-Sopron megyében, 165 Vasban, 211 pedig Zalában történt. Ennek megfelelően a legtöbb szankcionált szabálytalanságot, 71-et az elsőként említett megyében nevezte meg az APEH. A legtöbb üzletbezárás, szám szerint 47 ugyanott volt. Vasban 17, Zalában 23 üzletre került lakat.

Az AM könyvvel történő foglalkoztatásnál az esetek többségében hiányzott a dátum a könyvbe tett bejegyzésből, így egy bejegyzéssel akár több héten keresztül is foglalkoztathatták az alkalmi munkavállalót. Az APEH tapasztalatai szerint a napi állandó nyitvatartási idővel rendelkező kereskedelmi és vendéglátóipari egységek is szinte kizárólag „kiskönyves” munkavállalókat alkalmaztak. A félév során több olyan melegkonyhás vendéglátónál is ellenőriztek, ahol a 8-10 fős személyzet 90 százaléka AM könyves munkavállaló volt.

Az igazgatóság közlése szerint az AM könyves foglalkoztatás – és ezzel együtt a vele elkövetett visszaélés – a gazdaság szinte minden területére kiterjed.

A feltárt hiányosságok ellenére a nyugat-dunántúli igazgatóság önállóan, illetve társhatóságokkal közösen végzett következetes és rendszeres ellenőrzéseinek hatására az előző év megállapításaihoz képest 13,3 százalékos javulás tapasztalható a munkavállalók foglalkoztatásában – áll a közleményben.

Forrás: Privátbankár


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.