Az alkalmi munkavállalók a legproblémásabbak?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az alkalmi munkavállalói (AM) könyvvel történő foglalkoztatásnál tapasztalta a legtöbb mulasztást az első félévben végzett ellenőrzéseknél az APEH

Az alkalmi munkavállalói (AM) könyvvel történő foglalkoztatásnál tapasztalta a legtöbb mulasztást az első félévben végzett ellenőrzéseknél az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága. Az ellenőrzések elsősorban a munkavállalók szabályszerű foglalkoztatására, az adózók járulékkötelezettségeinek megfizetésére koncentráltak – közölte kiadott tájékoztatójában az igazgatóság.

Összesen 818 esetben ellenőrizte a munkavállalók szabályszerű foglalkoztatását, az adózók járulékkötelezettségeinek megfizetését 2009 első félévében a nyugat-dunántúli régió három megyéjében az adóhatóság. Az esetek 15,8 százalékában szankcionálta a feltárt szabálytalanságokat, csaknem 43 millió forint bírságot rótt ki, és 87 üzletet bezárt.

Az adóhatóság azt tapasztalta, hogy számos esetben nem jött létre szabályszerű foglalkoztatás, és ebből következően a közterhek befizetése.

Az ellenőrzések közül 442 Győr-Moson-Sopron megyében, 165 Vasban, 211 pedig Zalában történt. Ennek megfelelően a legtöbb szankcionált szabálytalanságot, 71-et az elsőként említett megyében nevezte meg az APEH. A legtöbb üzletbezárás, szám szerint 47 ugyanott volt. Vasban 17, Zalában 23 üzletre került lakat.

Az AM könyvvel történő foglalkoztatásnál az esetek többségében hiányzott a dátum a könyvbe tett bejegyzésből, így egy bejegyzéssel akár több héten keresztül is foglalkoztathatták az alkalmi munkavállalót. Az APEH tapasztalatai szerint a napi állandó nyitvatartási idővel rendelkező kereskedelmi és vendéglátóipari egységek is szinte kizárólag „kiskönyves” munkavállalókat alkalmaztak. A félév során több olyan melegkonyhás vendéglátónál is ellenőriztek, ahol a 8-10 fős személyzet 90 százaléka AM könyves munkavállaló volt.

Az igazgatóság közlése szerint az AM könyves foglalkoztatás – és ezzel együtt a vele elkövetett visszaélés – a gazdaság szinte minden területére kiterjed.

A feltárt hiányosságok ellenére a nyugat-dunántúli igazgatóság önállóan, illetve társhatóságokkal közösen végzett következetes és rendszeres ellenőrzéseinek hatására az előző év megállapításaihoz képest 13,3 százalékos javulás tapasztalható a munkavállalók foglalkoztatásában – áll a közleményben.

Forrás: Privátbankár


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.