Az egészségügyi szolgáltatási járulék – NAV információs füzetek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 91. NAV információs füzetben az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról olvashat.

A társadalombiztosítás rendszerében a biztosítottak különböző ellátásokat – táppénzt, anyasági ellátást (például csecsemőgondozási díjat, gyermekgondozási díjat), öregségi nyugdíjat egészségügyi szolgáltatást, azaz orvosi ellátást – kaphatnak. A jogosultsághoz azonban egyéb feltételeknek is meg kell felelni. Ha egy belföldi magánszemély nem biztosított és más jogcímen sem jogosult egészségügyi szolgáltatásra, akkor egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. A 91. NAV információs füzetben a járulékfizetéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról olvashat.

Az információs füzet tartalma:
1. Ki a biztosított?
2. Ki jogosult egészségügyi szolgáltatásra? .
3. Milyen esetekben kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni?
4. Milyen teendői vannak, akinek egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie?
5. Hogyan kell megfizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot?
6. Járulékhátralék
7. Egyeztetési eljárás
8. Mentesülési szabályok külföldi biztosítási jogviszony esetén
9. Gyakori kérdések

A füzet letölthető INNEN.

Forrás: NAV


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (8. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. április 18.

A személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlók milliárdokról dönthetnek

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az közleményben.

2024. április 18.

A közhatalmi tevékenység és az áfa

Az általános forgalmi adó elveit és rendszerét vizsgálva, mindig meg kell állapítani, hogy az ügyletben résztvevő felek adóalanynak minősülnek-e, illetve tevékenységük gazdasági tevékenységnek minősül-e, ugyanis, csak ebben az esetben merülhet fel áfafizetési kötelezettség.