Az egészségügyi szolgáltatási járulék – NAV információs füzetek


A 91. NAV információs füzetben az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról olvashat.

A társadalombiztosítás rendszerében a biztosítottak különböző ellátásokat – táppénzt, anyasági ellátást (például csecsemőgondozási díjat, gyermekgondozási díjat), öregségi nyugdíjat egészségügyi szolgáltatást, azaz orvosi ellátást – kaphatnak. A jogosultsághoz azonban egyéb feltételeknek is meg kell felelni. Ha egy belföldi magánszemély nem biztosított és más jogcímen sem jogosult egészségügyi szolgáltatásra, akkor egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. A 91. NAV információs füzetben a járulékfizetéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról olvashat.

Az információs füzet tartalma:
1. Ki a biztosított?
2. Ki jogosult egészségügyi szolgáltatásra? .
3. Milyen esetekben kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni?
4. Milyen teendői vannak, akinek egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie?
5. Hogyan kell megfizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot?
6. Járulékhátralék
7. Egyeztetési eljárás
8. Mentesülési szabályok külföldi biztosítási jogviszony esetén
9. Gyakori kérdések

A füzet letölthető INNEN.

Forrás: NAV


Kapcsolódó cikkek

2023. március 27.

SZJA-felajánlások és felváltva gondozott gyermek utáni adókedvezmény | NAV-Figyelő 12. hét

Az adóhatóság közleményt adott ki a családi kedvezmény érvényesítése kapcsán. Kiemelik, hogy gyakori hiba, hogy az adóalanyok a felváltva történő gondozást félreértelmezik, illetve, hogy egy szükséges lépést kihagynak, tekintettel arra, hogy a felváltva gondozás ténye sem alapozza meg a családi kedvezmény megosztását. Erről, az SZJA 1+1%-ról, valamint az adótrafipax helyszínekről ad számot az eheti NAV-Figyelő.