Az egykulcsos adó lehet az IMF-hitel áldozata


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyre biztosabbnak látszik, hogy a hiteltárgyalások áldozatául esik a kormány vívmánya, az egykulcsos jövedelemadó-rendszer – írja a Népszabadság.

Kormányzati forrásaink szerint a Nemzetközi Valutaalap az adórendszerbeli változtatásokban lát utat a gazdaság beindítására, így a jelenleg 16 százalékos (valójában idén még kétféle adókulcs szerint adóztató) személyi jövedelemadó módosítására is rákényszerül a kormány, ha igénybe akarja venni az IMF, illetve az Európai Unió hitellehetőségeit.

Az még kérdéses, hogy milyen hatállyal történjenek a törvénymódosítások. Forrásaink szerint a leendő hitelnyújtóknál napirenden van, hogy még ebben az évben, tehát év közben változzék az adórendszer. A sietség egyik oka, hogy 2013-ban már közel járunk a következő parlamenti választásokhoz, s ilyenkor lohadni szokott a kormányok kedve a kiigazításokra.

Folytatás a nol.hu-n, az alábbi linken.

Forrás: nol.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.

2024. július 22.

Ezért nem adómentes a borravaló

Az adómentes borravaló gyakorlati megvalósulásának jelenleg két alapvető akadálya van – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Jelenleg csak a felszolgálónak készpénzben adott borravaló adómentes.