Az együttműködő közösség az áfa rendszerében II.


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Áfa törvény értelmében az együttműködő közösség egyik lehetséges formája a polgári jogi társaság lehet. Amennyiben az együttműködő közösség a Ptk rendelkezései szerint létrehozott polgári jogi társaságként jön létre, akkor ennek adóalanyisága kizárólag a megfogalmazott cél elérését hivatott biztosítani. A közösséget valamennyi szerződő fél közös, kifejezett és egybehangzó írásos kérelmére alapján az állami adóhatóság engedélyezi, természetesen az engedély véglegessé válásának napjával kezdődően jön létre az adóalanyisága.

A polgári jogi társaság fogalma, értelme, működése vagy akár célja sokak számára nem teljesen világos, hiszen gyakorló szakemberként többnyire a „normál” gazdasági társaságokhoz vagyunk szokva. Ezt az űrt kicsit pótlandó jöjjön néhány ismérve a pjt-knek. A polgári jogi társaság társasági szerződés alapján jön létre. A társasági szerződésben a felek arra vállalnak kötelezettséget, hogy a megfogalmazott közös cél érdekében együttműködnek és a működéshez szükséges vagyoni hozzájárulást a társaság rendelkezésére bocsátják. A polgári jogi társaságnak nincs a tagjaitól elkülönült jogalanyisága, jogképessége, ezért áfa-alannyá nem is tudna válni, csak az állami adóhatóság engedélye alapján a közös cél érdekében válik adóalannyá.

Az együttműködő közösség másik lehetséges formája az, amikor az adóalany személy, szervezet válik együttműködő közösséggé az alapján, hogy a tagjai névre szóló tagsággal rendelkeznek benne. Ilyenkor tehát az együttműködő közösség valójában egyetlen adóalany, amelynek akárcsak kis részben is tulajdonrésze van az a másik adóalanyban. A tag lehet magánszemély is. Az egyébként adóalany személy vagy szervezet akkor léphet f…


Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.


Kapcsolódó cikkek

2019. szeptember 24.

Az együttműködő közösség az áfa rendszerében I.

Milyen lehetőségei vannak egy jellemzően adómentes tevékenységet folytató adóalanynak, akinek nagy input áfát kell megfizetnie, de tevékenységéből adódóan nincs lehetősége a rá áthárított adó levonására, visszaigénylésére?

Jellemzően ezzel a problémával azok a kisebb hitelintézetek, biztosítótársaságok találkoztak, akiknek nem volt olyan saját alkalmazotti körük, akik képesek lettek volna komplex szoftverek megtervezésére, lefejlesztésére, tesztelésére, személyre szabására, fenntartására folyamatos helpdesk támogatás biztosítására. Mivel ez nagyon komoly versenyhátrány volt a nagyokkal szemben, ezért teljesen természetes módon ők is lobbitevékenységbe kezdtek a kormányzatnál, hogy számukra kedvező szabályok épüljenek be az Áfa törvénybe. Mivel a hatályos törvényünk alapja az Európa Tanács 2006/112/EK évi direktívája, amely taglalja a személyek önálló csoportjának a fogalmát, ezért adta magát a lehetőség, hogy ezek a szakaszok bekerüljenek a törvénybe, amelyre 2011. január elsejével meg is történt.

Persze a fenti rövid problémafelvetés és a törvénybe bekerült szabályok közötti okozati összefüggés nem bizonyított, de a szabály…