Az elektronikus számlára vonatkozó legfontosabb szabályok 2.


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elektronikus számla alkalmazásának feltétele a számlabefogadó beleegyezése, illetve az EDI rendszer alkalmazása esetén a felek előzetes, írásbeli megállapodása. Fontos hangsúlyozni, hogy a számlabefogadó beleegyezésének nem feltétlenül kell formális módon történnie.

Az Áfa tv. 175. §-ban találunk néhány rendelkezést az elektronikus számlákra vonatkozóan. Az első fontos dolog, ami kiemelésre méltó, hogy az elektronikus számla alkalmazásának feltétele, a számlabefogadó beleegyezése, illetve az EDI rendszer alkalmazása esetén a felek előzetes, írásbeli megállapodása. Fontos hangsúlyozni, hogy a számlabefogadó beleegyezésének (tehát amikor nem az EDI rendszert alkalmazzuk, mert ott mindenképpen szükséges az előzetes írásos megállapodás) nem feltétlenül kell formális módon történnie, hanem hallgatólagosan is megvalósulhat, például azzal hogy a megküldött számla ellenértékét az értékesítő részére megtéríti.

Az EDI-rendszer, bár számos vállalkozás alkalmazza egymás közti ügyleteik bizonylatolására, megküldésére, mégis még sokak számára kicsit ismeretlen fogalomként cseng, ezért az alábbiakban térjünk ki röviden az EDI rendszer ismertetésére.

Az EDI kereskedelmi és ügyviteli adatok továbbítása az egyik számítógéptől a másikig, egy speciális, előzetesen egyeztetett formátumban. Az EDI-formátumot a felek előzetesen jóváhagyják, megállapodnak abban, hogyan biztosítható az adatok eredetének, ille…


Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.


Kapcsolódó cikkek

2020. november 23.

Az elektronikus számlákra vonatkozó legfontosabb szabályok 1.

Az elektronikus számla fogalmát a törvény értelmező rendelkezései alatt találjuk. Az Áfa tv. 259. § 5. pontja szerint az elektronikus számla az Áfa törvényben előírt adatokat tartalmazó számla, amelyet elektronikus formában bocsátottak ki és fogadtak be. Az áfa előírások értelmében a számla kibocsátása ténylegesen a számla számlabefogadó részére történő rendelkezésre bocsátással valósul meg. Ennek következtében elektronikus számlának minősül az eredetileg papír alapon előállított számla is, melyet azonban nem személyesen vagy postai úton bocsátanak a befogadó rendelkezésére, hanem úgy, hogy azt beszkennelve, elektronikusan továbbítják részére. Ezért elektronikus számlának minősül a kizárólag e-mailben, egyéb elektronikus üzenetben megküldött PDF számla is.

Az elektronikus számla egyenjogú a papíralapú vagy számlázóprogrammal előállított számlákkal, ennek következtében ugyanazok a követelmények érvényesek rá, mint „tradicionális testvéreire”. Négy követelményt tudunk meghatározni, ezek szerint a számla eredetének hitelességét, adattartalmának sérthetetlenségét, olvashatóságát a bizonylatok megőrzésére irányadó időszak v…