Az eltiltott vezetőkkel bővült az ingyenes céginformációk köre


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ingyenes céginformációról szóló rendelet szeptember harmadikától hatályos módosítása lehetővé teszi az eltiltás alatt álló vezető tisztségviselők adatainak a lekérdezését. A cégjegyzékben feltüntetett, eltiltásra vonatkozó adat (annak kezdete, vége) ugyanis ingyenesen megismerhető lesz.

A cégjegyzék szeptember 3-ától az egyes gazdasági társasági formák esetében tartalmazhatja azt a tényt is, ha a társaság vezető tisztségviselője, cégvezetője eltiltás hatálya alatt áll. Az igazságügyi tárcának az ingyenes céginformációról szóló szabályokat módosító rendelete szerint az eltiltás tekintetében bejegyzett adatok csoportosított céginformációként nem ismerhetők meg, azonban az adatokhoz bárki, ingyenesen – keresőprogram útján – hozzáférhet az ingyenes honlapon (www.e-cegjegyzek.hu). Az adatok megismerhetőségét az on-line módon megismerhető adatoknál biztosítják, így, ha a cégbíróság az eltiltásra vonatkozó adatot bejegyzi a cégjegyzékbe az, a bejegyzést követő egy percen belül már lekérdezhetővé válik. A céginformációs szolgálat a fentiek érdekében olyan keresőprogramot működtet, amely név és lakóhely – illetve közkereseti vagy betéti társaság esetén jogi személyre történő kereséshez cégnév és székhely – megadásával történő lekérdezést tesz lehetővé a képviselőként (cégvezetőként) bejegyzett személyek tekintetében.


Kapcsolódó cikkek