Az eltiltott vezetőkkel bővült az ingyenes céginformációk köre


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ingyenes céginformációról szóló rendelet szeptember harmadikától hatályos módosítása lehetővé teszi az eltiltás alatt álló vezető tisztségviselők adatainak a lekérdezését. A cégjegyzékben feltüntetett, eltiltásra vonatkozó adat (annak kezdete, vége) ugyanis ingyenesen megismerhető lesz.

A cégjegyzék szeptember 3-ától az egyes gazdasági társasági formák esetében tartalmazhatja azt a tényt is, ha a társaság vezető tisztségviselője, cégvezetője eltiltás hatálya alatt áll. Az igazságügyi tárcának az ingyenes céginformációról szóló szabályokat módosító rendelete szerint az eltiltás tekintetében bejegyzett adatok csoportosított céginformációként nem ismerhetők meg, azonban az adatokhoz bárki, ingyenesen – keresőprogram útján – hozzáférhet az ingyenes honlapon (www.e-cegjegyzek.hu). Az adatok megismerhetőségét az on-line módon megismerhető adatoknál biztosítják, így, ha a cégbíróság az eltiltásra vonatkozó adatot bejegyzi a cégjegyzékbe az, a bejegyzést követő egy percen belül már lekérdezhetővé válik. A céginformációs szolgálat a fentiek érdekében olyan keresőprogramot működtet, amely név és lakóhely – illetve közkereseti vagy betéti társaság esetén jogi személyre történő kereséshez cégnév és székhely – megadásával történő lekérdezést tesz lehetővé a képviselőként (cégvezetőként) bejegyzett személyek tekintetében.


Kapcsolódó cikkek

2023. október 3.

Uniós biztosjelölt: meg kell fontolni a kerozinadó és a fosszilis üzemanyagadó bevezetését

Mivel az Európai Uniónak vezető szerepet kell vállalnia a környezetvédelem területén, meg kell fontolnia a repülőgépek üzemanyagának megadóztatását, azaz a kerozinadó, illetve a fosszilis üzemanyagadó, azaz a karbonadó bevetésének lehetőségeit – jelentette ki Wopke Hoekstra holland külügyminiszter, új uniós biztosjelölt Strasbourgban, az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának (ENVI) meghallgatásán hétfőn.

2023. október 2.

Könnyebb lesz a KKV-k élete

Az ETAF (European Tax Adviser Federation) tájékoztatása szerint az Európai Bizottság 2023. szeptember 12-én elfogadott egy jelentős mérföldkőnek számító KKV javaslatcsomagot az EU-ban működő határon átnyúló mikro-, kis- és középvállalatok támogatására, mely az adózással kapcsolatos adminisztratív kötelezettségek drasztikus könnyítésére irányul – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.