Az éves gyógyszeradó tizede folyt be


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Június végéig 3,8 milliárd forint gyógyszeradót fizettek be a cégek az adóhatóságnak – tájékoztatta a Világgazdaságot a pénzügyi tárca.

Az összeget kevesli Bogsch Erik, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke, hiszen az idei gyógyszerköltségvetésben 40 milliárdos gyártói befizetéssel számoltak, s 10 milliárdot kellene fizetniük az orvoslátogatók után. Elképzelhető, hogy többen nem fizetnek. Úgy látja, az alacsony adóbefizetés legfőbb oka, hogy a cégek kérésük ellenére sem kapnak írásban hitelesített gyógyszerforgalmi adatokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól, pedig azok az APEH részére szükséges igazolások miatt is fontosak lennének. Így a befizetés nem tekinthető önbevallásnak, hiszen a receptforgalmat a biztosító kezeli. A magyar cégek ettől függetlenül – az OEP honlapján megjelentetett adatok alapján – befizették az adót – tette hozzá.

Az alacsony befizetés okáról csak tippelni tud Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke. Nem zárja ki, hogy lehetnek olyanok, akik nem fizettek, ezen a többször korrigált, téves adatszolgáltatások miatt nem csodálkozna. Megingott a cégek bizalma, talán kivárnak, talán úgy gondolják, inkább később korrigálják az adóbefizetéseiket – mondja.

A gyógyszer-gazdaságossági törvény szerint január 15-től 12 százalékos gyógyszeradót kell fizetni az orvosságok tb-támogatásának összege alapján. Molnár Márk, az OEP főosztályvezetője szerint ők a jogszabályi kötelezettségeken túl is segítik a gyártókat az önadózásban. Úgy tudjuk, június közepéig 70 százalék körüli az adóbefizetés. A tb az idén 320 milliárdot fizet ki gyógyszerár-támogatásra, a cégek befizetéseit 30-35 milliárdra becsülik.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök blogjában ezzel kapcsolatban azt írja: „hosszú évek óta először fogjuk tudni tartani a költségvetésben meghatározott számot… Ha kevesebbet költünk, az kevesebbe kerül az adófizetőknek.” Ám Bogsch Erik a gyógyszerek tb-listára kerülésénél és a támogatási szabályoknál tapasztalt lazítások miatt nem derűlátó. A rendeletmódosítások jelentős többletkiáramlást okoznak, s ez a jelenlegi költségvetési szigor idején érthetetlen.

A PM arról is tájékoztatott, hogy a tárgyhónapot követő harmadik hónap 20-ig kell adózniuk a gyártóknak. Eddig a március végéig forgalmazott gyógyszerek alapján kellett eleget tenniük a befizetéseknek. A PM szerint egyébként az eddigi alacsony adóbefizetést befolyásolhatja, hogy a jogszabály január 15-i hatálybalépése előtt a lakosság tetemes mennyiségű gyógyszert vásárolt fel. Így egy ideig alacsony volt a az adóalapot jelentő patikai gyógyszerforgalom.

Forrás: Világgazdaság



Kapcsolódó cikkek

2022. december 9.

Niveus: Továbbra is döbbenetes a magyar áfafegyelem

December 8-án hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az áfarésről* szóló legújabb jelentését, ami 2020-ig dolgozza fel az adatokat. Figyelemreméltó, hogy míg a tavalyi jelentésben a 2020-as becslés még 6,1%-os áfarést prognosztizált Magyarország esetén, a végső érték még ennél is egy nagyságrenddel jobb, 5,1% lett. Ezzel az EU tagállamok közül Magyarország érte el a legjobb eredményt az áfacsalással szembeni küzdelemben – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

2022. december 9.

Brutálisan megemelték a telekadót Pilisjászfalun

A válság miatt Pilisjászfalu is a telek- és építményadó emelésére kényszerült a napokban; főként a telekadó emelése érinti súlyosan a falu lakosságának egy részét, esetükben sokszorosára, több százezer forintra ugorhat az éves kifizetendő összeg – adta hírül a Telex.