Lecsapnak a szlovák rendszámú kocsikra?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A jövőben online küldik meg egymásnak a magyar és a szlovák vámszervek a vámkezelési adatokat, annak érdekében, hogy minimálisra szorítsák le az országhatárokon átnyúló adócsalások lehetőségét – tájékoztatott a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága.

Az erről szóló megállapodást a szlovákiai Nagymegyeren írták alá a magyar és szlovák vámhatóság képviselői. A Nagy János vezérőrnagy, országos parancsnok, valamint az Eleonóra Krocianová főigazgató asszony által vezetett szakmai delegációk áttekintették a vámtitkoknak minősülő adatok ellenőrzési célú átadásának rendjéről szóló megállapodás gyakorlati tapasztalatait, és az együttműködés szorosabbra fűzésének lehetőségeit – áll a közleményben.

A vámszakmai területen kialakított együttműködés sikerére tekintettel a magyar és szlovák vámhatóság megállapodott az adatcsere jövedéki szakterületre történő kiterjesztéséről is – fűzik hozzá.

Rendszámzűrök

Az elmúlt időszakban tapasztalt visszaélésekre tekintettel a szlovák főigazgató asszony támogatásáról biztosította a magyar felet a szlovák honosságú gépjárművek magyarországi használatával összefüggő vizsgálatban, aminek célja, hogy kiderítse történt-e regisztrációs adófizetés elkerülés. Ehhez a szlovák fél adatokat, információkat bocsát a Vám- és Pénzügyőrség rendelkezésére – derül ki a közleményből.

A megbeszélés keretében a szlovák vámigazgatóság beszámolt a szlovák-ukrán határszakaszon felállított vasútröntgen alkalmazásának tapasztalatairól is, egyben felkínálta a szakmai segítségét a berendezés magyar-ukrán határszakaszon történő telepítéséhez.

Forrás: Piac&Profit


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

NAV-Figyelő 21. hét: Változott a jegybanki alapkamat, adó-amnesztia, üzemanyagárak

A NAV útmutatót adott ki az utólagos részesedésbejelentéssel kapcsolatban, amelyben a leggyakrabban felmerülő kérdésekre kívánt válaszolni az adóamnesztia kapcsán. Továbbá változott a jegybanki alapkamat és az adóhatóság meghatározta a júniusi üzemanyagárakat is – derül ki a NAV-Figyelő eheti számából.

2024. május 27.

Év végi záráshoz, év eleji nyitáshoz kapcsolódó teendők a társasági adóban

A számviteli beszámoló és az annak adatain alapuló társaságiadó-bevallás elkészítése az egyik legfontosabb olyan feladat, amely egy üzleti év zárásához kapcsolódik. A társaságiadó-kötelezettség szempontjából az üzleti év utolsó napjának több szempontból is relevanciája van: gondoljunk csak azokra az adóalap-korrekciókra, amelyek olyan számviteli tételekhez kapcsolódnak, amelyeket év végén számol el egy gazdálkodó. Emellett az év vége egyben lehetőségeket is nyújt az adózás tervezéséhez, egy esetleges adózási-módváltás megfontolásához. Nem utolsósorban az év vége sok szempontból olyan határidőt is jelent, amelyre indokolt kiemelt figyelmet fordítani. A zárás mellett természetesen a nyitás során, a következő év kezdeti időszakában is számos feladat jelentkezhet, különösen a mérlegkészítés, illetve a társaságiadó-bevallás benyújtása határidejéig bezárólag. Ezek a feladatok adózótól függően rendkívül változatosak, így kimerítő listát lehetetlen adni. Az Adó szaklap írása azokat a jellemzően előforduló, megfontolásra érdemes szabályokat, teendőket emeli ki, amelyek az adózók széles rétegét érinthetik.

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]