Az ingyenes támogatások kiegészítő mellékletben történő feltüntetése – újabb változás


Csak a 2024-es üzleti évben szükséges a vállalkozóknak a közhasznú tevékenységet végző civil szervezetnek ellentételezés nélkül az üzleti évben nyújtott pénzbeli és természetbeni juttatásokat a kiegészítő mellékletében kimutatni.

A NAV közleményében tájékoztat arról, hogy a február 8-i kormányrendeletet, amely a számvitelről szóló törvény egyes rendelkezéseit volt hivatott módosítani, egy későbbi rendelet hatályon kívül helyezte, így a 18/2024 (II.8.) Korm. rendeletet nem kell alkalmazni.

A 34/2024 (II.26.) Korm.rendelet (azaz az újabb rendelet) e mellett arról is rendelkezik, hogy a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: Sztv.)177. § (106) bekezdésétől eltérően az Sztv. 94/B. §-át – mely szerint a vállalkozó a kiegészítő mellékletében bemutatja a környezetvédelemi, sport, egészségügyi, szociális, kulturális és oktatási területen közérdekű célból, közhasznú tevékenységet végző civil szervezetnek ellentételezés nélkül az üzleti évben nyújtott pénzbeli és természetbeni juttatásokat – először csak a 2024. évben induló üzleti évre kell alkalmazni, azaz a 2023. üzleti évre vonatkozó beszámoló-készítés során azt még nem kell alkalmazni.

A NAV-figyelőben a fentieken túl IDE kattintva olvashatnak a legfrissebb adótraffipax-információkról, a megújuló NAV füzetekről és a vámeljárást érintő változásokról. 

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.