Az utazásszervezés speciális adózása I.

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2018. május 29.
Rovat:

Sokan gondolhatjuk, hogy az utazások szervezésének speciális áfaszabályai csak az utazásszervezők, utazási irodák munkáját hivatottak rendezni, azonban ne essünk abba a hibába, hogy ezeket a szabályokat könnyen túllapozzuk a törvényben, mert ahogy látni fogjuk, hogy sok adóalany számára alkalmazandó regulákat tartalmaznak az áfatörvény idevonatkozó passzusai.


Utas fogalma

Már az utas fogalmának meghatározása sem egyszerű feladat, hiszen a törvény alapján három formában tudjuk az utast beazonosítani, ezek szerint utas az, aki nyilatkozatot tesz a szolgáltatást nyújtónak arról, hogy:

  • ő nem adóalany,

  • adóalany, de nem adóalanyi minőségében jár el,

  • saját nevében, saját javára vesz igénybe szolgáltatást.

Ha egyszerűbben akarjuk megfogalmazni az előbbieket, akkor utas az, aki nem hárítja tovább az utazás költségeit, vagy ha olyan utazásról van szó, amely turisztikai célú (és nem üzleti). Ha például egy munkáltató – eseti jelleggel – olyan utat szervez a munkatársainak, amelynek költségeit részben, vagy egészben továbbhárítja a munkavállalóira, akkor utazásszervezési szolgáltatást nyújt, és az árrésadózás szabályai szerint kell eljárnia, függetlenül attól, hogy van-e ilyen tevékenységi köre vagy nincs, valamint attól is függetlenül, hogy bejelentkezett-e az adóhatóság felé a speciális szabályok alkalmazására vagy sem.

Utazásszervezési szolgáltatás

Az utazásszervezési tevékenység jellemzően arról szól, hogy egy vállalkozás egy- vagy több szolgáltatást rendel meg a saját nevében, de más javára, azaz nem ő – saját maga – végzi a tevékenységet, hanem partnerei vannak, akik az utas kényelmét, kellemes időtöltését hivatottak biztosítani. Ez a tevékenység lehet például az oda-és/vagy visszautazás lehetővé tétele, a szálláshely, a vendéglátás biztosítása, idegenvezetés, rendezvényeken való részvétel lehetővé tétele, stb. Ha a szervezőnek nincsen olyan partnere, aki az előbbi tevékenységeket (vagy akár csak egyet közülük) végezné, akkor nincs szervezési tevékenység, hanem saját munka révén létrejövő értékről beszélhetünk, amely azonban az általános szabályok szerint adózik, és semmi köze nincs az árrésadózáshoz.

 

Amennyiben például én, mint magánszemély foglalok egy osztrák sípályán pályaszállást, akkor az normál áfa szabályok szerint adózik, azonban ha a szállásadó azt is leszervezi, hogy legyen aki síelni is megtanít, akkor már utazásszervezési szolgáltatásról beszélünk, annak minden következményével együtt.

Fontos kihangsúlyozni, hogy ha az utazásszervezőnek csak egy partnere van, akkor ez a típusú közvetítés is minősülhet szervezési tevékenységnek, de ha valaki önmagában csak menetjegyeket értékesít, az nem lesz utazásszervező.

Röviden összefoglalva az előbbieket: ha valaki többnemű szolgáltatást nyújt, akkor egyértelműen alkalmaznia kell az árrésadózás szabályai, aki egynemű szolgáltatás nyújt, akkor idegenvezetés és szálláshely szolgáltatása esetén alkalmazza a speciális szabályokat, ha pedig valaki egynemű szolgáltatásként belépőjegyeket biztosít rendezvény(ek)re, akkor semmi esetre esetre se alkalmazza a speciális szabályokat, mert ez utóbbi szolgáltatásnak – az általános szabályok miatt – ott van a teljesítési helye, ahol a rendezvény megrendezésre kerül, és a helyben előírt áfa-mértéket kell alkalmazni a jegyek értékesítésére.

[htmlbox afa_kotelezettseg]

 

Teljesítési hely

Ahogy az a mindennapi életben lenni is szokott, utazásszervezőként megrendelőinknek szervezhetünk belföldi – turisztikai célú – utazást, szervezhetünk külföldi utakat, és ez utóbbit még továbbbonthatjuk EU-s, és harmadik országos, végső esetben vegyes utakra. Szerencsére az áfatörvény ezt rugalmasan kezeli, és függetlenül attól, hogy utasunk hol veszi igénybe az előbbi szolgáltatásokat, a teljesítési helyet a szervező letelepedettségének helyéhez telepíti, azaz magyar utazásszervező esetén Magyarországra. Miért jó ez? A szabályozás miatt nem kell idegen országokba beregisztrálnunk, ott adószámot kérnünk, bevallást beadnunk és adót megfizetnünk, ezt mind elintézhetjük a „helyben szokásos módon”.

Amennyiben a szolgáltatást nem utasnak szervezzük, vagy üzleti utat szervezünk, akkor a megrendelő letelepedettsége fogja a teljesítési helyet megadni. Ha a megrendelőnk nem adóalany, akkor újra a szervező letelepedettségéhez kanyarodunk vissza.


Kapcsolódó cikkek:


NAV: az adózón múlik, megbírságolja-e az adóhatóság
2018. augusztus 17.

Augusztustól az adózó magatartásán múlik, kap-e bírságot a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) az elmulasztott, késedelmes vagy hibás online számlaadat-szolgáltatás miatt; ha minden tőle telhetőt megtett az adatszolgáltatás teljesítése érdekében, akár mentesülhet is a szankció alól - hívta fel a figyelmet az adóhatóság pénteken.

Varga: az online számlázással jelentősen csökkenhet az adóelkerülés
2018. augusztus 17.

Varga: az online számlázással jelentősen csökkenhet az adóelkerülés

Augusztus 14-ig mintegy 7,5 millió számla érkezett az adóhivatalhoz, és több mint 272 ezren regisztráltak az online számlarendszerbe. Az új szisztémával az egyszerűsítés és az adminisztrációcsökkentés mellett eredményesebbé válhat a csalások felderítése is, jelentősen - akár tíz százalék alá is - csökkenhet az adóelkerülés mértéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

Étolajat és kristálycukrot foglalt le a NAV
2018. augusztus 16.

Száz tonna étolajat és 48 tonna kristálycukrot foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mert egy élelmiszer-kereskedő cég úgy próbálta kijátszani az uniós áfaszabályokat, hogy hamis adatokkal rögzítette a szállítmányt - közölte a NAV csütörtökön.

Másra alapozná az adóztatást az Economist
2018. augusztus 16.

A tulajdon, az öröklés és a bérleti díjak erősebb adóztatását javasolja az Economist; a szerző a cégek helyett a befektetők adóztatását javasolja – írja a Napi.hu.

Megszűnt a magánszemélyek 75 százalékos különadója
2018. augusztus 16.

Július 26-tól megszűnt a magánszemélyek 75 százalékos különadója, amelyet már a 2018. január 1-jétől megszerzett jövedelmekre sem kell alkalmazni – közölte tájékoztatójában az adóhatóság.