BDO: Fontos adózási határidőkre kell figyelni


Január 31-én két fontos adózási határidőre kell figyelniük az érintetteknek – figyelmeztetett közleményében a BDO.

Az érintett adózóknak ezen időpontig kell befizetniük a 2023. évi bevallásukhoz kapcsolódó élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét. A díj számítási alapját kizárólag az élelmiszerlánc-felügyelet hatálya alá tartozó tevékenységekből származó árbevétel alkotja. Ennek részletes listája elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján. Az átutalás során szükséges feltüntetni a befizetésre kötelezett adószámát, valamint a letöltött pénzügyi bizonylat számát is a megjegyzés rovatban.

A biztosítók számára is kiemelt jelentőséggel bír ez az időpont, ugyanis a 2023-ban elszámolt biztosítási díj után, ugyanezen napig kell az extraprofit adókról szóló 197/2022 (VI.4.) Kormányrendeletben részletezett biztosítási pótadót megállapítaniuk, bevallaniuk és egyúttal megfizetniük az adóhatóság számára. Az adóalapot a különböző biztosítási szolgáltatásokból származó biztosítási díj összege határozza meg, melyre sávosan progresszív adókulcsokat kell alkalmazni. Fontos megjegyezni, hogy azoknak a kapcsolt vállalkozásoknak, amelyek szétválással vagy kiválással jöttek létre 2022. július 1. után, adóalapjukat közösen kell meghatározni, valamint az adófizetési kötelezettségüket az egyes adóalapok arányában kell szétosztani.

Az adatszolgáltatások és díjfizetések elmulasztása esetén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jogszabályban meghatározott szankcióval élhet, ezért minden érintett félnek érdemes meggyőződnie arról, hogy esetükben fennállnak-e a kötelezettségek.


Kapcsolódó cikkek

2022. június 8.

78,3 milliárd forintnyi extraprofitadót fizet az OTP idén

2022-ben a 2021-es éves beszámoló alapján meghatározott nettó árbevétel, az adó kulcsa pedig 10 százalék. Ennek megfelelően az OTP magyarországi csoporttagjait idén 78,3 milliárd forintnyi befizetési kötelezettség terheli – közölte a pénzintézet a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.
2023. július 24.

A K+F beruházás is csökkentheti a gyógyszergyártók extraprofit adóját

A Magyar Közlönyben 2023. július 17-én megjelent a 317/2023. (VII.17.) Kormányrendelet, mely több ponton módosítja a jelenleg hatályban lévő az extraprofit adókról szóló kormányrendeletet. Az egyik jelentős változás, hogy a gyógyszergyártók a 2024. adóévi különadó fizetési kötelezettségüket csökkenthetik a tárgyi eszköz beszerzésére, előállítására irányuló K+F tevékenység (beruházás) bekerülési értékével – olvasható az RSM blogbejegyzésében.