A K+F beruházás is csökkentheti a gyógyszergyártók extraprofit adóját


A Magyar Közlönyben 2023. július 17-én megjelent a 317/2023. (VII.17.) Kormányrendelet, mely több ponton módosítja a jelenleg hatályban lévő az extraprofit adókról szóló kormányrendeletet. Az egyik jelentős változás, hogy a gyógyszergyártók a 2024. adóévi különadó fizetési kötelezettségüket csökkenthetik a tárgyi eszköz beszerzésére, előállítására irányuló K+F tevékenység (beruházás) bekerülési értékével – olvasható az RSM blogbejegyzésében.

A gyógyszergyártók különadója

Mint az közismert, a központi költségvetés Rezsivédelmi Alap bevételének növelése érdekében a Kormány a 2022-2024-es adóévekre vonatkozóan gyógyszergyártók különadójának bevezetéséről döntött. A különadó alapja a helyi adókról szóló törvény szerinti, adóévi beszámoló alapján meghatározott nettó árbevétel. Az alkalmazandó adókulcsokat az alábbi táblázatban foglaltuk össze.

Nettó árbevétel sáv 2023. december 31-ig 2024. január 1-től
maximum 50 milliárd Ft-ig 1% 0,5%
50 milliárd Ft-ot meghaladó, maximum 150 milliárd Ft-ig 3% 1,5%
150 milliárd Ft-ot meghaladóan 8% 4%

Gyógyszergyártók különadója – jelentős csökkentési lehetőség K+F tevékenység és tárgyi eszköz beruházás esetén

A Magyar Közlönyben 2023. július 17-én megjelent a Kormány 317/2023. (VII.17.) rendelete, mely az extraprofit adókról szóló kormányrendeletet több ízben is módosítja. Az egyik jelentős változás, hogy a gyógyszergyártók a 2024. adóévi különadó fizetési kötelezettségüket csökkenthetik:

  • az adóévi tárgyi eszköz beszerzésére, előállítására irányuló, Magyarország területén megvalósuló beruházás bekerülési értékével;
  • amennyiben az előző pontban említett beruházás a tárgyévben nem fejeződik be, úgy a beruházás bekerülési értékének adóévi növekedésével; valamint
  • az egészségügyi ágazatot érintő, a társasági adóról szóló törvény szerinti saját tevékenységi körben végzett alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés adóévi közvetlen költségével (ideértve az engedélyezett I-III. fázisú klinikai vizsgálatok költségét, valamint a Magyarországra megrendelt klinikai kutatások költségét is).

A fentiek szerinti csökkentő tétel együttes összege legfeljebb a csökkentés figyelembevétele nélkül számított adóévi fizetendő különadó összegének 50%-a lehet. Ezen csökkentési lehetőséget a gyógyszergyártók első alkalommal a 2024. adóévi adókötelezettségük megállapítása során alkalmazhatják.

Gyógyszerforgalmazók befizetési kötelezettsége

Fontos kiemelni, hogy a fentieken túl adó fizetési kötelezettség terheli a gyógyszer forgalomba-hozatali engedély jogosultját, vagy a magyarországi forgalmazót – valamennyi közfinanszírozásban részesülő, gyógyszertárban forgalmazott gyógyszere, tápszere után. A befizetési kötelezettség mértéke 20%, azonban bizonyos esetekben, azaz a 10.000 Ft-ot meghaladó termelői áras gyógyszereknél a 2023. június 1-én hatályba lépett extraprofit adó változások következtében az adómérték 40%-os (ezt megelőzően az adott csoportba tartozó gyógyszereknél az extraprofit adókulcs 28% volt).

Hogyan csökkenti a K+F tevékenység a gyógyszerforgalmazók különadóját?

Jelentős változás, hogy a hétfőn megjelent kormányrendelet értelmében azonban a 40%-os mértékű befizetésre kötelezett adózó a 2023-as és 2024-es adóévekben csökkentheti befizetési kötelezettségét az adóévet megelőző adóévi, fentiekben részletezett beruházások bekerülési értékével, valamint a K+F tevékenység közvetlen költségével (ideértve a klinikai vizsgálatok, megrendelt klinikai kutatások költségét is).

A csökkentő tétel együttes összege ebben az esetben is legfeljebb a 40 százalékos mértékű befizetési kötelezettség összegének 50%-a lehet, azonban az így kiszámolt fizetési kötelezettség nem lehet kevesebb, mint az a befizetési kötelezettség, amely 20%-os mérték esetén keletkezett volna.

Ezen csökkentési lehetőséget első alkalommal a 2023. július 20-ig esedékes befizetési kötelezettségre, utoljára pedig a 2025. március 20-ig esedékes befizetési kötelezettségre lehet alkalmazni. Amennyiben a csökkentés nem kerül teljes mértékben felhasználásra a 2023. július 20-ig esedékes befizetési kötelezettségre, úgy annak összegét a soron következő befizetési kötelezettségekre is lehet érvényesíteni.

A bejegyzés szerzője Andő Marcell, az RSM Hungary adótanácsadója. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.