Bedőlő hitelek: díjazzák az őszinteséget a bankok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A megszorítások miatt egyre több a problémás hitel. A nem fizető adóssal együtt a bankoknak is az az érdekük, hogy megoldják a helyzetet. Ehhez azonban időben kell szólni.

A bankok is tartanak attól, hogy a megszorító intézkedések miatt növekszik a problémás hitelek aránya – olvasható a Magyar Hírlapban. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének statisztikái szerint számuk tavaly a harmadik negyedévben már gyarapodott: a vállalati szegmensben a hitelállomány 3,68, a lakosságénak a 2,56 százalékával voltak gondok.

Különösen a fedezetlen hitelek, például személyi kölcsönök és hitelkártyák kockázata emelkedhet az idén – mondták a Magyar Hírlapnak a megkérdezett bankoknál, ahol a bedőlő hitelek ellen többféle technikával igyekeznek védekezni. A Raiffeisen például szigorúbb hitelbírálati feltételeket vezet be. Az OTP Bank is rendszeresen felülvizsgálja a hitelbírálatkor használt pontozási rendszerét, de a hitelbírálati folyamaton nem változtat.

Néhány bank a forintárfolyamtól erősen függő devizahitelek törlesztését igyekszik megkönnyíteni. Azért, hogy egy esetleges forintgyengülés ne okozhasson gondot az adósnak, az OTP és újabban a K & H Bank is fix törlesztőrészlettel kínálja néhány devizakölcsönét. Más módon is lehet csökkenteni a túl magas törlesztőrészletet. Több bank kínál türelmi időt, ekkor csak a kölcsön kamatait kell megfizetni, a tőketartozás visszafizetésével pedig várni lehet legföljebb öt évig. A türelmi időt többnyire a hitel igénylésekor kell kérni, de az Unicredit Banknál a kismamák legföljebb két évre a futamidő alatt is kérhetnek ilyet. A többi ügyfél menet közben már általában csak futamidő-hosszabbítással csökkentheti a részletek összegét.

Ha viszont a családfenntartó hirtelen munka nélkül marad, még az alacsonyabb törlesztőrészlet kifizetése is gondot okozhat, ezt csak tetézi, ha a nemfizető adós megpróbálja minél messzebbre elkerülni a bankot. ˝Az ügyfél ilyenkor ne bujkáljon, azonnal keresse meg a hitelintézetet, hogy együtt találják meg a megoldást˝ – tanácsolja Binder István, a pénzügyi felügyelet főosztályvezető-helyettese, és a hitelintézetek is erre biztatják az adósokat. Az OTP-nél például hat hónapra is fel lehet függeszteni a hiteltörlesztést, de csak akkor, ha az adós még csak legföljebb egy-havi törlesztőrészlettel tartozik a banknak. A K&H személyre szabottan igyekszik megoldást találni az ügyfelek problémájára, például megengedi, hogy a kényszerértékesítés helyett az ügyfél maga adja el az ingatlanját, de ehhez megköveteli, hogy idejében jelezze, ha pénzügyi nehézségei vannak. Sokan egyébként azért nem mernek a bankhoz fordulni szorult helyzetükben, mert úgy vélik, a bankok jól járnak a bedőlt hitelekkel, mivel áron alul juthatnak hozzá ingatlanokhoz vagy autókhoz. ˝Ez nem igaz. A bankok nem ingatlan- vagy gépjárműkezelő cégek, a végrehajtással, kényszerértékesítéssel általában sokkal rosszabbul járnak, mint az ügyfelek szerződéseinek módosításával˝ – nyugtatja meg az ingadozókat Binder István.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

NAV: 2025-től lesz teljes az eÁFA rendszer

Számos új funkció bevezetésén van már túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eÁFA rendszere, melynek fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani. A könyvelőszoftverekre ezen a téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirenden van – derült ki a Kulcs-Soft által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

2024. május 29.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.