Hét végéig kell bejenteni az eltartottakat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Még ezen a héten be kell jelentkezniük az adóhatósághoz azoknak, akik eddig közeli hozzátartozóként eltartottak voltak, és más jogcímen nem jogosultak egészségügyi ellátásra. Ha a jövedelmük nem éri el a minimálbért, elsőként az illetékes önkormányzathoz kell fordulniuk, amely hatósági bizonyítványt állít ki a családban az 1 főre jutó havi jövedelemről.

Az eltartottak április elseje óta nem jogosultak a térítésmentes egészségügyi szolgáltatásra, hanem egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük. Ennek alapja a minimálbér, vagyis a járulék mértéke valamivel több mint 6 ezer forint havonta. Ha azonban a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a minimálbért, a tényleges jövedelem lehet a járulékfizetés alapja, de nem kevesebb mint 27.130 forint, ami a legkisebb öregségi nyugdíj. Ez havi 2.442 forint járulékot jelent.

Egyáltalán nem kell járulékot fizetniük azoknak, akiknek ennyi jövedelme sincs, vagyis a szociálisan rászorulóknak; azoknak, akik legalább 50 százalékos rokkantak; és azoknak sem, akik betöltötték a nyugdíjkorhatárt és a jövedelmük a minimálbér 30 százalékánál kevesebb – a szociálisan rászorultak esetében a bejelentést a polgármesteri hivatal teljesíti az egészségbiztosítási szerv felé.

Azoknak, akik a minimálbér 9 százalékánál kevesebb járulékot fizethetnek, még az adóhatósághoz való bejelentkezés előtt a helyi polgármesteri hivatalokhoz kell fordulniuk, amelyek kiállítják a hatósági bizonyítványt. A megváltozott munkaképességűeknek rendelkezniük kell az Országos Orvosszakértői Intézet igazolásával is.

A jogszabályok értelmében az eltartottaknak április 15-ig – vagyis a fizetési kötelezettség keletkezésétől számított 15 napon belül – kell bejelentkezniük az APEH-hoz, az adóhivatal honlapjáról is letülthető nyomtatványon. A járulékot a következő hónap 12-éig kell megfizetniük. A járulék fizetésére nem érvényes az orvosi ellátásokra vonatkozó év végéig tartó moratórium, az elmaradásokat az APEH április után behajthatja.

Forrás: Uno


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).