Belehúzott az euróövezet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az euróövezet országaiban gyorsabb volt a gazdasági növekedés az első negyedévben, mint amire korábban számítottak: az Eurostat csütörtökön közzétett adatai szerint a GDP 0,7 százalékkal nőtt az eurót használó 13 országban január-március között az előző negyedhez képest, míg az előző becslés 0,6 százalékos növekedésről szólt. A tavalyi év utolsó negyedében 0,9 százalékos volt a GDP-növekedés.

Ezzel éves összevetésben 3,1 százalékkal nőtt a GDP az első negyedben a korábban becsült 3,0 százalékkal szemben. A gyorsabb növekedés egyszersmind tovább erősíti azokat a várakozásokat, amelyek szerint az Európai Központi Bank az idén várhatóan még kétszer emeli az irányadó kamatot 25-25 bázisponttal a jelenlegi 4 százalékról, hogy ellensúlyozza a robusztus növekedésből adódó inflációs nyomást.

Az Eurostat közzétette a májusi ipari termelési adatokat is: a kibocsátás májusban 0,9 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, míg áprilisban még 0,7 százalékkal csökkent.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. december 9.

Niveus: Továbbra is döbbenetes a magyar áfafegyelem

December 8-án hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az áfarésről* szóló legújabb jelentését, ami 2020-ig dolgozza fel az adatokat. Figyelemreméltó, hogy míg a tavalyi jelentésben a 2020-as becslés még 6,1%-os áfarést prognosztizált Magyarország esetén, a végső érték még ennél is egy nagyságrenddel jobb, 5,1% lett. Ezzel az EU tagállamok közül Magyarország érte el a legjobb eredményt az áfacsalással szembeni küzdelemben – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

2022. december 9.

Brutálisan megemelték a telekadót Pilisjászfalun

A válság miatt Pilisjászfalu is a telek- és építményadó emelésére kényszerült a napokban; főként a telekadó emelése érinti súlyosan a falu lakosságának egy részét, esetükben sokszorosára, több százezer forintra ugorhat az éves kifizetendő összeg – adta hírül a Telex.