Béren kívüli juttatás az egyéni cég tagjának


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az állami adóhatóság nemrégiben közzétett tájékoztatója szerint az egyéni cég tagjának is adható béren kívüli juttatás, ugyanis az szja-törvény alapján az egyéni cég társas vállalkozásnak minősül.

Az szja-törvény 3. § 33. pontja alapján az egyéni cég társas vállalkozásnak minősül. Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény (evtv.) 20. §(4) bekezdésében foglaltak alapján az egyéni cégnek kizárólag egy tagja (alapítója) lehet.

Az egyéni cégre és tagjára az evtv-ben nem szabályozott kérdésekben a gazdasági társaságról szóló törvénynek a gazdasági társaságok közös szabályairól szóló rendelkezéseit, valamint a Polgári Törvénykönyv rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

Az egyéni cég tagja a társaságban személyes munkavégzésre kötelezett. Az szja-törvény 71.§ (1) bekezdésében felsorolt béren kívüli juttatások pedig a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjainak is adhatók, így nem zárható ki, hogy az egyéni cég a tagjának béren kívüli juttatásokat adjon.

A tájékoztató kitér arra is, hogy ha az eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó egyéni céggé alakul, kiesik az eva hatálya alól és az egyéni cég alapítása miatt az egyéni cégbe átadott vagyoni érték után az szja-törvény rendelkezései szerint kell adóznia.

Amennyiben az eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó adóalanyisága egyéni cég alapítása miatt szűnik meg, akkor az eva adóalanyiság szempontjából kezdőnek minősül és az eva hatálya alá ismételten, mint egyéni cég a feltételek megléte esetén a kezdés évét első évnek tekintve a harmadik adóévre jelentkezhet be.

Forrás: NAV


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 27.

Kreatív pályázatot hirdet az Adóhatóság

 Kreatív pályázatot hirdet 10-23 éves fiataloknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A Megosztod? című pályázatra adózási témájú alkotásokat várnak.

2023. szeptember 27.

Adóellenőrzés: adózói jogok és kötelezettségek (2. rész)

Az eljárás és az ellenőrzési határidő megindulását követően, egészen a vizsgálatok befejezéséig érvényesülniük kell mindazoknak a jogoknak és kötelezettségeknek, amelyekkel a jogszabályok az adózót és az adóhatóságot felhatalmazzák, illetve előírnak. Az adózói jogok és kötelezettségek az Air.-ban, míg az adóhatóság jogai és kötelezettségei az Adóig. vhr.-ben kerültek szabályozásra.