Bevételeltitkolás miatt készpénzt és árukészletet foglalt le a NAV


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bevételeltitkolás miatt több mint 60 millió forint értékben foglalt le készpénzt és árukészletet, valamint bankszámlát is zárolt egy távol-keleti, ruházattal és vegyeskereskedelemmel foglalkozó társaságnál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Közleményében a NAV azt írta: a társaságnál már az adóhatósági rendszerek és a bevallások adatai is előrevetítették a bevételeltitkolás kockázatát. A kft. az árbevételéhez képest minimális adót fizetett, bevallásai alapján jövedelmezősége és az alkalmazott haszonkulcsa életszerűtlenül alacsony volt.

Közölték: a NAV operatív revizorai egy helyszíni vizsgálaton gyűjtöttek adatokat és kasszarovancsot is végeztek. A termékek fogyasztói árának összeírása mellett bekérték a beszerzési árakat tartalmazó számlákat is. A kettőt összevetve háromszor akkora haszonkulcs jött ki, mint amelyet a kft. bevallásai mutattak.

Az ellenőrzéskor a kasszában megszámolt pénz az ötszöröse volt a pénztárgépben rögzített összegnek. Az üzletben már egy korábbi próbavásárlásnál sem adtak nyugtát, és akkor is lényegesen több pénz volt a kasszában a pénztárgépbe beütöttnél – ismertették.

A NAV adóvizsgálatot rendelt el és becsléssel állapította meg a bevallásokhoz képest elért bevétel összegét. A tényleges haszonkulcs alapján végzett számítások szerint a vizsgált két évre 51 millió forint volt a többlet, a társasság ekkora összegű bevételt titkolt el. A tízmilliós adóhiány és a bírság beszedésére a NAV biztosítási intézkedést rendelt el. A lefoglalt árukészletet jelenleg is árverezik – olvasható a közleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2012. június 6.

Autószerelőkre csapott le a NAV

Sokba kerül a lökhárító-fényezés azoknak a fővárosi autószerelőknek, akiket nemrégiben a NAV ellenőrei látogattak meg. Az alkalmanként elkért 22-25 ezer forintos munkadíjról ugyanis nem adtak bizonylatot, a bevételeltitkolás pedig több százezer, sőt akár egymillió forintnyi bírság kiszabását vonja maga után.

2013. július 11.

Leszámolhatnánk az áfacsalással

Újszerű és radikális eszközöket vethetne be az állam az áfacsalások visszaszorítására: meg lehetne szüntetni az áfa-visszaigénylést, kötelezővé lehetne tenni a gépi számlázást, és a készpénz-helyettesítő fizetési módokat kedvezményes áfa-kulccsal és állami kényszerrel lehetne elterjeszteni. A tét évente több mint ezermilliárd forint.

2014. július 30.

Négyszerezte a forgalmat az adóellenőrök jelenléte

Az adóellenőrök reggeli nyitástól a késő esti zárásig figyelték a pékségekben az eladások számát és értékét, a sütödék online pénztárgépei aznap négyszeres forgalmat jelentettek. A vállalkozással szemben vizsgálat indult – írja közleményében a NAV.