Menesztették a brit pénzügyminisztert, módosult az adóprogram


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Marad a 25 százalékos társaságiadó-kulcs és a 45 százalékos legmagasabb szja-kulcs.

Felmentette tisztségéből Kwasi Kwarteng eddigi pénzügyminisztert Liz Truss brit miniszterelnök. A kormányfő egyben visszavonta a Kwarteng által alig néhány hete bejelentett, hatalmas piaci felfordulást okozó adócsökkentési program legnagyobb értékű elemét.

Kwarteng menesztésének közvetlen előzményeként a volt pénzügyminiszter nemrégiben hatalmas, 45 milliárd font értékű adócsökkentési programot terjesztett elő, amit évtizedek óta példátlan piaci felfordulás követett, mivel a piaci szereplők nem látják biztosítottnak a program finanszírozási hátterét.

Kwarteng utódjaként Jeremy Hunt volt külügyminisztert nevezte ki pénzügyminiszterré a brit miniszterelnök; a politikus korábban egészségügyi, majd a kulturális miniszter is volt.

A brit kormányfő közölte: a korábbi terveknek megfelelően mégis felemelik jövőre a társasági adót.
Liz Truss kijelentette: ebből várhatóan évi 18 milliárd font (9 ezer milliárd forint) pótlólagos bevétele lesz a brit költségvetésnek. A Kwarteng által szeptember végén ismertetett eredeti programban még az szerepelt, hogy a kormány a korábbi tervvel ellentétben nem emeli 25 százalékra a jelenlegi 19 százalékról a társasági adót.

Az eredeti adócsökkentési program tartalmazta a legmagasabb személyi jövedelmek 45 százalékos adókulcsának eltörlését is, de a súlyos piaci reakciók nyomán ezt Kwarteng már a múlt hét elején visszavonta.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

A magyar adórendszer modernizációja: az eÁFA-bevallás

Az eÁFA-rendszer 2024-es magyarországi bevezetése új korszakot nyitott az adóbevallások terén. Ez az innovatív, digitális megoldás jelentős változást hozott az ÁFA-bevallás folyamatában, amely megkönnyítheti a vállalkozások és könyvelők munkáját. S bár az új lehetőségek használata még önkéntes, várható, hogy hamarosan felváltja a hagyományos ÁNYK nyomtatványokat. Ennek ismeretében pedig minden vállalkozásnál érdemes elkezdeni a felkészülést az eÁFA-„konform” ügyviteli folyamatok és nyilvántartások kialakítására.

2024. február 27.

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni – foglalja össze az Adó Online-nak eljuttatott közleményében a Niveus Consulting Group.

2024. február 27.

Cafeteriával kapcsolatos 2024-es változások

A SZÉP-kártya két speciális szabálya már nem hatályos az év elejével; a 2024-es módosítások inkább a könyvelői, bérszámfejtői oldalt érintik. A részletekről friss videónkban dr. Kovács Ferenc okleveles adószakértő, az Adó szaklap főszerkesztője beszél.