Menesztették a brit pénzügyminisztert, módosult az adóprogram


Marad a 25 százalékos társaságiadó-kulcs és a 45 százalékos legmagasabb szja-kulcs.

Felmentette tisztségéből Kwasi Kwarteng eddigi pénzügyminisztert Liz Truss brit miniszterelnök. A kormányfő egyben visszavonta a Kwarteng által alig néhány hete bejelentett, hatalmas piaci felfordulást okozó adócsökkentési program legnagyobb értékű elemét.

Kwarteng menesztésének közvetlen előzményeként a volt pénzügyminiszter nemrégiben hatalmas, 45 milliárd font értékű adócsökkentési programot terjesztett elő, amit évtizedek óta példátlan piaci felfordulás követett, mivel a piaci szereplők nem látják biztosítottnak a program finanszírozási hátterét.

Kwarteng utódjaként Jeremy Hunt volt külügyminisztert nevezte ki pénzügyminiszterré a brit miniszterelnök; a politikus korábban egészségügyi, majd a kulturális miniszter is volt.

A brit kormányfő közölte: a korábbi terveknek megfelelően mégis felemelik jövőre a társasági adót.
Liz Truss kijelentette: ebből várhatóan évi 18 milliárd font (9 ezer milliárd forint) pótlólagos bevétele lesz a brit költségvetésnek. A Kwarteng által szeptember végén ismertetett eredeti programban még az szerepelt, hogy a kormány a korábbi tervvel ellentétben nem emeli 25 százalékra a jelenlegi 19 százalékról a társasági adót.

Az eredeti adócsökkentési program tartalmazta a legmagasabb személyi jövedelmek 45 százalékos adókulcsának eltörlését is, de a súlyos piaci reakciók nyomán ezt Kwarteng már a múlt hét elején visszavonta.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 24.

Madách-200 – Madách gazdasági nézetei (3.3. rész)

Madáchot már ifjú korától kezdve foglalkoztatta a közösségi lét szükségszerűsége és feltételrendszere, a társadalmi működésének kérdésköre. Ezzel kapcsolatos gondolatait több művében is kifejtette, legmarkánsabban Az ember tragédiájában. Szintén sokat foglalkozott adózási kérdésekkel is, bár, érdekes módon, ezzel a Tragédiában a legkevésbé.

2023. március 23.

NAV: törvénysértést követ el, aki az interneten rendel dohányterméket

Aki interneten rendel és szállíttat belföldre dohányzást helyettesítő nikotintartalmú terméket vagy egyéb dohánygyártmányt, jövedéki törvénysértést követ el – írta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.