Bővül a fejlesztési adókedvezmény


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Akkor is jár a társasági adókedvezmény a beruházó cégnek, ha a projekt tényleges befejezésének időpontja eltér a befejezés tervezett időpontjától – egyebek mellett ezt tartalmazza az a rendelettervezet, amely a kormány honlapján jelent meg.


A rendelet, amely meghatározott nagyságú, illetve célú – például munkahelyteremtő – beruházásokhoz rendel társasági adókedvezményt, csak néhány elemében módosul.

Marad az a szabály, hogy a támogatás tényállása nem változhat a támogatási időszak alatt. Már az eredeti rendeletben sem számított a tényállás megváltozásának az, ha az eredetileg megjelölt indulástól számított egy éven belül indult el a beruházás, illetve ha számítási hiba vagy elírás volt a támogatási kérelemben. Ehhez járult most az az engedmény, hogy a tényleges befejezés eltérhet a tervezettől. Az eltérésre nem állapít meg mértéket a rendelettervezet.

RODIN adózási-számviteli szakmai rendezvények

A jogszabály egy másik kiegészítése a könyveit devizában vezető támogatott társaság elszámolható költségeinek meghatározásáról szól. Eszerint az adókedvezmény igénybevételekor a ténylegesen felmerült és elszámolható költségeket az adóév végén érvényes MNB devizaárfolyamon kell forintra átszámítani.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 17.

Digitalizálódó adózás Afrikában

Számos érdekességet tartogatnak számunkra is az afrikai országok áfarendszerei. Amennyiben összességében nézzük a folyamatokat, kijelenthetjük: Afrika digitalizálódik.

2024. április 17.

Új K+F adókedvezmény

A kutatás-fejlesztési tevékenység támogatására a korábbi adóalap kedvezmények mellett 2024. januárjától új adókedvezményt is bevezetésre került a társasági adóban (1996 évi LXXXI. törvény 22/G. §).