Cafeteria 2012: túlélő üzemmódra álltak a cégek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A cégek túlélő üzemmódra álltak, a szabályozás csak mostanra alakult ki, a piacvezető termékek mesterségesen ki lettek cserélve. Mindenképp szűkülni fog a béren kívüli juttatások piaca, az új trend csak 2013-ban rajzolódik ki – írja a Napi Gazdaság.

A korábbi évekhez képest későn, de az utolsó információk is ismertté váltak a cafeteria-rendszer szabályozásával kapcsolatban, s a munkaadók elkezdhették beszerezni az új termékeket is. Az idei év kétségkívül különleges lesz, leginkább kísérletként fog működni: kiderül, hogyan rendeződik át a piac, s valójában mit akarnak egy béren kívüli juttatási rendszertől a munkavállalók és a munkaadók.

Pro és kontra

A piaci szereplők – érhető módon – a saját termékeik, szolgáltatásaikról vallják azt, hogy arra van igazán szüksége az alkalmazottaknak. Nehéz abba belekötni, hogy a munkavállalók szeretik azokat a termékeket, amelyeket lényegében bárhol fel lehet használni – adott esetben ott is, ahol szabály szerint nem lehetne. Az étkezési utalványok annyira ismertté váltak, hogy nem okoz problémát azok felhasználhatósága. A munkavállalók zöme, 2,5 millió ember kapja azokat. Ami jól megy, azon nem kell változtatni – mondhatnák az utalványok kibocsátói.

Azok a juttatást nyújtók, amelyek nem ezeket a termékeket forgalmazzák, azt vallják: a papír alapú rendszerek szükségszerűen drágák, korszerűtlenek, kényelmetlenek, ráadásul az elektronikus munkafolyamatok tisztítják a gazdaságot, hiszen így nem lehet olyan egyszerűen elfeketíteni a működést. Ezen belül külön csoportot jelentenek a megtakarításokat preferáló szolgáltatók, akik szerint a legnagyobb haszna az öngondoskodásnak van – jóllehet ebből kenyeret venni most nem lehet.

Az igazság nyilván a metszéspontoknál van. Tény, hogy addig nem változik érdemben a hozzáállás a papír alapú rendszerekhez, amíg a piac egyeduralkodói nincsenek versenyre kényszerítve. Ebben most látszik némi elmozdulás, legalábbis a korábbi utalványok perifériára szorításával a kibocsátók is a kártyaalapú termékek fejlesztését hangsúlyozzák. Azzal sem lehet azonban vitatkozni, hogy sokan lemondanak inkább a juttatások nyújtásáról, mert számukra nem az jelenti az alternatívát, hogy nyaraltatni tudják az alkalmazottaikat.

Folytatás a Napi gazdaságban, az alábbi linken.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 27.

Kreatív pályázatot hirdet az Adóhatóság

 Kreatív pályázatot hirdet 10-23 éves fiataloknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A Megosztod? című pályázatra adózási témájú alkotásokat várnak.

2023. szeptember 27.

Adóellenőrzés: adózói jogok és kötelezettségek (2. rész)

Az eljárás és az ellenőrzési határidő megindulását követően, egészen a vizsgálatok befejezéséig érvényesülniük kell mindazoknak a jogoknak és kötelezettségeknek, amelyekkel a jogszabályok az adózót és az adóhatóságot felhatalmazzák, illetve előírnak. Az adózói jogok és kötelezettségek az Air.-ban, míg az adóhatóság jogai és kötelezettségei az Adóig. vhr.-ben kerültek szabályozásra.