Drágák a béren kívüli juttatások


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A béren kívüli juttatások valóságos terhe 30,94 százalék – hangzott el a System Media Oktató és Tanácsadó Kft. rendezvényén, amelyen a PricewaterhouseCoopers szakértője pontosan felsorolta, mit lehet adómentesen juttatni a dolgozóknak a cafeteria hatályos szabályai között.

Drágultak a béren kívüli juttatások, január 1-től ugyanis meg kell fizetni utánuk a 10 százalékos egészségügyi hozzájárulást, és bár a juttatási elemek bővültek, a válság miatt nehezen lehet élni az új lehetőségekkel a PricewaterhouseCoopers szerint. Horváthné Szabó Beáta, a társaság igazgatója a System Media Oktató és Tanácsadó Kft. rendezvényén elmondta: a béren kívüli juttatások valóságos terhe 30,94 százalék. A 16 százalékos személyi jövedelemadót és a 10 százalékos ehót 1,19-1,19-es adóalap után kell a munkáltatónak megfizetni.

Idén béren kívüli juttatásnak minősül a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya), az Erzsébet-utalvány és/vagy munkahelyi étkeztetés, helyi utazási bérlet, iskolakezdési támogatás, iskolarendszerű képzés, önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári vagy egészségpénztári hozzájárulás, foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézménybe történő hozzájárulás, valamint a munkáltató tulajdonában vagy vagyonkezelésében álló üdülő használata. Január elsejétől az internethasználat már nem tartozik a béren kívüli juttatások közé.

A SZÉP-kártya kerete 450 ezer forint. Ezen belül a szálláshelyé 225 ezer, a vendéglátásé 150 ezer, a rekreációé pedig 75 ezer forint. A juttatás több kifizetőtől is igénybe vehető, ezért a magánszemély nyilatkoztatása szükséges. A PwC igazgatója szerint kevésnek mondható az elfogadóhelyek száma.

A cafeteria-rendszerben adómentesen juttatható a munkáltató által biztosított ingyenes, vagy kedvezményes számítógép-használat, sporteseményre szóló belépőjegy, összeghatártól függetlenül a sportversenyen vagy sportvetélkedőn nyert érem, serleg, trófea. Adómentesen adható a magánszemély részére biztosított olyan dolog, vagy szolgáltatás, amelynek használata, igénybevétele a munkavégzés, a tevékenység ellátásnak hatókörében, a tevékenység ellátásnak feltételeként történik, akkor is, ha nem zárható ki a magáncélú használat. Adómentesen adható a védőoltás is, illetve védőeszközök, baleset és egészségvédelmi eszközök – derült ki az előadás anyagából.

Forrás: MTI


Kapcsolódó cikkek

2024. május 28.

Május 31. – több mint háromszázezer vállalkozást érintő határidő

Az elmúlt három évet vizsgálva, rendre közel negyedmillió vállalkozás nyújtja be a pénzügyi beszámolóját májusban az OPTEN adatai szerint. Év elejétől május végéig jellemzően 5 cégből 4 leadja a beszámolóját. A pénzügyi beszámolóra vonatkozó határidő elmulasztása komoly szankciókkal járhat.

2024. május 28.

Csoportos társaságiadó-alany tagjainak nyilatkozata a jövedelem-(nyereség-)minimumról

„A”, „B” és „C” társaság 2023. január 1-je óta csoportos társaságiadó-alanyként működnek, a csoportkép-viselői feladatokat „C” társaság látja el. A 2023-as adóévről szóló bevallás összeállítása során merült fel az a kérdésünk, hogy a csoportos társaságiadó-alanynak kell-e alkalmaznia a jövedelem-(nyereség-)minimum szabályokat, vagy azokat a csoporttagoknak kell figyelembe venniük az egyedi adóalap megállapítása során. A 2329 jelű nyomtatvány NY-01-es lap 30. sorában a csoportképviselő kinek (mely adózónak) a vonatkozásában nyilatkozik a jövedelem-(nyereség-)minimum szabályok alkalmazásáról?