Ciprus megadóztatja a bankszámlákat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bankmentő csomag egy részét a betétesekkel fizettetik ki. Az új európai megoldás az oroszoknak nagyon fáj, és veszélyes precedenst teremthet.


Az EU és az IMF 10 milliárd eurós bankmentő csomagot hagyott jóvá Ciprus számára, eddig példátlan feltételekkel. Azért, hogy ezúttal ne csak az adófizetők hozzanak áldozatot a bankrendszer megmentéséért, hanem a bankok betétesei is, az egyezség szerint egyszeri, rendkívüli adót fizetnek azok, akik ciprusi számlán tartják a pénzüket. Az adó 100 ezer eurós betétösszegig 6,75 százalékos, a betétek 100 ezer euró feletti részére pedig 9,9 százalékos. A szigetország kormánya a mentőcsomagért cserébe a társasági adó emelésére is ígéretet tett. A kabinet összesen 5,8 milliárd eurónyi bevételt vár a bankbetétek megadóztatásából.

A kormány kompenzációt ad a rendkívüli adóért: a betétesek adójuk összegének megfelelő értékben banki részvényeket kapnak. Ezen túl azok, akik a következő két évben is ciprusi bankban hagyják a pénzüket, Nikosz Anasztasziadesz államfő ígérete szerint államkötvényeket is kapnak, amelyek hozama Ciprus földgázeladásból származó bevételeihez kötött. A jutalom annyiban kétes értékű, hogy a Földközi-tengerben talált jelentős földgázmező kiaknázásához Törökország nem járul hozzá.

A piac a kompenzációs erőfeszítéseket kevéssé értékeli: az európai tőzsdeindexek gyengülnek, csakúgy, mint az európai devizák, köztük a forint is. A ciprusi bankok hétfőn és kedden zárva tartanak, nehogy a betétesek rohama elinduljon.

Még módosulhat a csomag

A következő órákban azért küzdök majd, hogy a kisbetétesek minél kevesebb adót fizessenek – nyilatkozta a ciprusi elnök a BBC tudósítása szerint. Az államfő ugyanakkor úgy vélte, az egyezségnek nem volt alternatívája, ha a csomagot nem fogadják el, az a bankrendszer összeomlásával és az ország eurózónából való kilépésével járt volna.

Hasonló szellemben nyilatkozott a Welt am Sonntag című lapnak Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke. A politikus a távirati iroda beszámolója szerint azt mondta: a válságról nem a hazai “kisbetétesek” tehetnek, a társadalmi igazságosság elvének megfelelő megoldás lenne, ha a 25 ezer euró alatti betétekre nem vetnék ki a tervezett egyszeri adót. A politikus ugyanakkor úgy vélte, helyes döntés volt az euróövezeti mentőakciók történetében először az érintett ország banki ügyfeleinek bevonása a válságkezelésbe, különösen Cipruson, ahol “hatalmas összegű és bizonytalan származású bankbetéteket” kezelnek.

Az oroszoknak fáj

Igazságtalan, amatőr és veszélyes – minősítette a mentőcsomagot szóvivője útján Vlagyimir Putyin.

Az orosz államfő nem véletlenül szólalt meg a témában gyorsan és határozottan: a Moody’s hitelminősítő számításai szerint 2012 végén orosz bankok 12 muilliáárd dollárt, orosz cégek pedig 19 milliárd dollárt tartottak Cipruson, így oroszországi cégek és befektetők összesen mintegy 2 milliárd dollárt veszítenek a mentőcsomaggal.

Rossz precedens?

Ha az EU vezetőinek az volt a célja, hogy aláássák a közösség területén működő bankok iránti bizalmat, akkor jobb döntést nem is hozhattak volna – vélte a Press Associationnek nyilatkozó egyik elemző.Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 8.

Munkaerő-kölcsönzési szolgáltatás az áfa rendszerében

A munkaerő-kölcsönzési szolgáltatás helyes áfa-rendszerbeli kezeléséhez elengedhetetlen, hogy az ügyletben részt vevő felek tisztában legyenek a szolgáltatás alapját képező munkaerő-kölcsönzésre irányuló jogviszonnyal, majd a jogviszony minősítését követően a fordított adózás, valamint a – szolgáltatás jellegéből adódóan – az időszakos elszámolású ügyletek szabályaival. Megjegyzendő, hogy ugyan elméletileg a munkaerő-kölcsönzés tipikusan az átmeneti jellegű, ideiglenes munkaerő-igények kielégítésére szolgál, azonban számos esetben az adózók adóelkerülési törekvéseinek melegágyát is képezi. Az Adó szaklap cikke.

2022. augusztus 5.

Pékséget és hajókat is foglaltak a számlagyártól

A nyugat-dunántúli számlagyár reklám- és marketingcégek hálójában tüntetett el 860 millió forint áfát – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.

2022. augusztus 4.

Csökkenthetők a kiszabott adóbírságok

Érdemes pontosan ismerni az adóhatóság által az eljárás során elkövetett tipikus hibákat és az összes – akár uniós – jogorvoslati lehetőséget – hívják fel a figyelmet a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal szakértő jogászai.