Csak felnőttképző intézmény képezheti tovább az adószakértőket

A könyvviteli szolgáltatást végzők, adótanácsadók, adószakértők és okleveles adószakértők továbbképzését januártól már csak felnőttképzőnek minősített intézmény végezheti.

Idén januártól változott a könyvviteli szolgáltatást végzők nyilvántartásba vételéről szóló 93/2002. (V.5.) Korm. rendelet, valamint az adótanácsadók, adószakértők és okleveles adószakértők nyilvántartásba vételéről és továbbképzéséről szóló 263/2018. (XII. 20.) Korm. rendelet. E szerint a továbbképzések szervezését és lebonyolítását az a szervezet végezheti, amely a felnőttképzési törvény értelmében felnőttképzőnek minősül. A könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésére 2020. december 31-én akkreditációval rendelkező szervezeteknek legkésőbb idén március 31-ig meg kell felelniük ezen követelménynek.

A továbbképzések szervezése és lebonyolítása során a továbbképzőnek meg kell adnia a szervezet felnőttképzők nyilvántartásába történő felvétele során képzett nyilvántartásba vételi számát.

A kreditpont-minősítési kérelmek adattartalma így részben változott, az új adatlapok itt érhetők el.

A képzéseket végző szervezeteknek január 30-ig rögzíteniük kell a tavaly év végi teljesítéseket.

Mivel az adós szakemberek továbbképzése 2020-ban változott, a résztvevők tájékoztatása érdekében továbbra is érdemes feltüntetni az alábbi szöveget a kreditpont-igazolás alján: „Figyelem! A 263/2018. (XII. 20.) Korm. rendelet 6. §-a alapján a továbbképzési év január 1-jétől december 31-éig tart. A továbbképzésre kötelezettnek minden egyes továbbképzési évben összesen legalább 20 kreditpontot kell megszereznie. Ugyanazon minősített továbbképzési program − ideértve annak elektronikus változatát is − csak egyszer jogosít kreditpontra.”

További részleteket a hatóság honlapjáról ismerhet meg.


Kapcsolódó cikkek:


Sajáttőke-problémák és adózási szempontok
2021. június 11.

A cég sajáttőke-problémája akár a cégformára is kihathat, vagy a társaság megszűnését is eredményezheti, ha beszámolókészítés kapcsán a tőkevesztésre fény derül minél előbb lépni kell a helyzet rendezése érdekében.

Németország helyrerázódása húzhatja a magyar gazdaságot
2021. június 11.

Londoni pénzügyi elemzők szerint erőteljes ütemben növekszik a következő hónapokban is a közép-európai EU-gazdaságok exportja, nem utolsósorban a német gazdaságban várható lendületes kilábalás hatására, és ez a térség – különösen a magyar gazdaság – kilátásait is javítja.

A szerencse fiai (2. rész)
2021. június 11.

A szerencsejáték sokaknak szórakozás, másoknak pedig a szenvedélyévé válik. Erről világnézet szerint számos megítélés, vélemény született, művészek is gyakran választják alkotásaik tárgyául. A kormányzatok viszont alapvetően könnyen és olcsón megszerezhető pénzforrást látnak ebben, ezért nem fogják vissza magukat az adóztatásban, illetve az ellenőrzési tevékenységet is ennek érdekében fejtik ki.

A Költségvetési Tanács továbbengedte a büdzsét
2021. június 10.

A jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz indítványozott módosítások a tervezett pénzforgalmi hiányt és az államadósságot nem érintik, így a Költségvetési Tanács (KT) megadta előzetes hozzájárulását a zárószavazáshoz.

Adókönnyítésekről jelent meg rendelet
2021. június 10.

A szerda este megjelent Magyar Közlönyben a gazdaság újraindítását elősegítő adózási intézkedések jelentek meg, amelyek fizetési halasztást tesznek lehetővé és érintik a turizmusfejlesztési adót, a szochót és a SZÉP-kártyát is.