Cséfalvay: az IMF az egykulcsos adó átmenetének módját kifogásolhatja


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az IMF az egykulcsos adóval összefüggő átmenet kérdésében fogalmazhat meg kérdéseket, illetve véleményt, hiszen a 16 százalékos adókulcs valójában három év alatt alakul ki – felelte Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára az MTI kérdésére.

Az MTI annak kapcsán kérdezte az államtitkárt, hogy a Népszabadság szerdai számában arról írt, hogy az EU-IMF megállapodás részeként sor kerül az egykulcsos adó újragondolásra is.

Cséfalvay Zoltán válaszában rámutatott az egykulcsos adó filozófiáját aligha kifogásolja az IMF, hiszen a pénzügyi intézmény is a szabad piacgazdaság alapjaira épül, ráadásul a régió több országában is működik az egykulcsos adó.

„Az IMF az egykulcsos adóval összefüggő átmenet kérdésében fogalmazhat meg kérdéseket, illetve véleményt, hiszen három év alatt alakul ki az egykulcsos, 16 százalékos adó” – vélekedett az államtitkár. Ennek az átmenetnek a kialakítása valóban nem egyszerű – tette hozzá.

Cséfalvay Zoltán a választ azzal egészítette ki, hogy jövőre, azaz 2013. január 1-jétől valóban egykulcsos, 16 százalékos adókulcs lép hatályba, addig, tehát 2012-ben még a 16 százalékos kulcs mellett egy második kulcs is érvényben marad, s emellett működik a bérkompenzációs rendszer.

Forrás: MTI


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

NAV-Figyelő 21. hét: Változott a jegybanki alapkamat, adó-amnesztia, üzemanyagárak

A NAV útmutatót adott ki az utólagos részesedésbejelentéssel kapcsolatban, amelyben a leggyakrabban felmerülő kérdésekre kívánt válaszolni az adóamnesztia kapcsán. Továbbá változott a jegybanki alapkamat és az adóhatóság meghatározta a júniusi üzemanyagárakat is – derül ki a NAV-Figyelő eheti számából.

2024. május 27.

Év végi záráshoz, év eleji nyitáshoz kapcsolódó teendők a társasági adóban

A számviteli beszámoló és az annak adatain alapuló társaságiadó-bevallás elkészítése az egyik legfontosabb olyan feladat, amely egy üzleti év zárásához kapcsolódik. A társaságiadó-kötelezettség szempontjából az üzleti év utolsó napjának több szempontból is relevanciája van: gondoljunk csak azokra az adóalap-korrekciókra, amelyek olyan számviteli tételekhez kapcsolódnak, amelyeket év végén számol el egy gazdálkodó. Emellett az év vége egyben lehetőségeket is nyújt az adózás tervezéséhez, egy esetleges adózási-módváltás megfontolásához. Nem utolsósorban az év vége sok szempontból olyan határidőt is jelent, amelyre indokolt kiemelt figyelmet fordítani. A zárás mellett természetesen a nyitás során, a következő év kezdeti időszakában is számos feladat jelentkezhet, különösen a mérlegkészítés, illetve a társaságiadó-bevallás benyújtása határidejéig bezárólag. Ezek a feladatok adózótól függően rendkívül változatosak, így kimerítő listát lehetetlen adni. Az Adó szaklap írása azokat a jellemzően előforduló, megfontolásra érdemes szabályokat, teendőket emeli ki, amelyek az adózók széles rétegét érinthetik.

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]