Csempészcigarettát talált a NAV-kutya


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A NAV pénzügyőrei egy közúti ellenőrzéskor mintegy 3,8 millió forint értékű, magyar adójegy nélküli cigarettát találtak egy személyszállító kisbusz dupla padlólemezébe rejtve – adta hírül a NAV.  Az ügyben költségvetési csalás miatt indult büntetőeljárás.


A NAV Bevetési Főigazgatóságának pénzügyőrei az M1 autópályán tartottak közúti ellenőrzést. Egy magyar rendszámú kisbusz ellenőrzésekor feltűnt nekik, hogy a sofőr zavartan és idegesen viselkedik, ezért cigarettakereső kutyákkal is átvizsgáltatták a járművet. A kutyák a jármű padlólemezénél egyértelműen jelezték, hogy oda cigarettát rejtettek el. A padlólemez megduplázásával házilag kialakítottak egy, a hátsó lökhárítótól a motorig tartó rejtekhelyet, ahonnan mintegy 5000 doboz, magyar adójegy nélküli cigaretta került elő. A jármű többszörösen büntetett előéletű vezetője a cigaretták eredetét és származását semmilyen módon nem tudta igazolni.

Forrás: NAV

 

A pénzügyőrök az összesen 3,8 millió forint értékű adózatlan cigarettát lefoglalták, és a NAV pénzügyi nyomozói a gépjármű vezetője ellen költségvetési csalás miatt büntetőeljárást indítottak.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

A magyar adórendszer modernizációja: az eÁFA-bevallás

Az eÁFA-rendszer 2024-es magyarországi bevezetése új korszakot nyitott az adóbevallások terén. Ez az innovatív, digitális megoldás jelentős változást hozott az ÁFA-bevallás folyamatában, amely megkönnyítheti a vállalkozások és könyvelők munkáját. S bár az új lehetőségek használata még önkéntes, várható, hogy hamarosan felváltja a hagyományos ÁNYK nyomtatványokat. Ennek ismeretében pedig minden vállalkozásnál érdemes elkezdeni a felkészülést az eÁFA-„konform” ügyviteli folyamatok és nyilvántartások kialakítására.

2024. február 27.

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni – foglalja össze az Adó Online-nak eljuttatott közleményében a Niveus Consulting Group.

2024. február 27.

Cafeteriával kapcsolatos 2024-es változások

A SZÉP-kártya két speciális szabálya már nem hatályos az év elejével; a 2024-es módosítások inkább a könyvelői, bérszámfejtői oldalt érintik. A részletekről friss videónkban dr. Kovács Ferenc okleveles adószakértő, az Adó szaklap főszerkesztője beszél.