Csődbe mennek a magánszemélyek! Még nálunk is felelőtlenebbek…


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A német polgárok számítanak Európa-bajnoknak az adósságok terén: a Creditreform legfrissebb tanulmánya szerint 2006-ban 121 ezer magánszemély kért csődeljárást maga ellen, mely év/év alapon 22%-os növekedésnek felel meg.

Ennél is jóval magasabb persze azok száma, akik rendszeresen nem tudják törleszteni tartozásaikat, ők 7.2 millióan vannak, mely az ország felnőtt lakosságának 10%-a.

A polgárok súlyos eladósodása mögött a legtöbbször a munkanélkülivé válás, betegség vagy szimplán a felelőtlen költekezés és hitelfelvétel áll – írja a Világgazdaság. Területileg meglehetősen nagy eltérés van az eladósodottság tekintetében: míg a volt NDK területén a háztartások többsége 10 ezer euró alatti tartozást halmozott fel, addig nyugaton az átlag 10 és 25 ezer euró között van.

A magyar joggal ellentétben Németországban a magánszemélyek is kérhetnek csődeljárást maguk ellen, melynek előfeltétele, hogy az adós a bíróságon kívül próbáljon megállapodni hitelezőivel. A fogyasztói csődeljárás célja a túlságosan magas adósságállomány rendezése, a hitelezők kielégítése és az adós pénzügyi helyzetének stabilizálása. A fogyasztói csődeljárás végén az addig nem rendezett adósságokat eltörlik.

Forrás: Pénzcentrum


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

NAV: 2025-től lesz teljes az eÁFA rendszer

Számos új funkció bevezetésén van már túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eÁFA rendszere, melynek fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani. A könyvelőszoftverekre ezen a téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirenden van – derült ki a Kulcs-Soft által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

2024. május 29.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.