Csődbe mennek a magánszemélyek! Még nálunk is felelőtlenebbek…


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A német polgárok számítanak Európa-bajnoknak az adósságok terén: a Creditreform legfrissebb tanulmánya szerint 2006-ban 121 ezer magánszemély kért csődeljárást maga ellen, mely év/év alapon 22%-os növekedésnek felel meg.

Ennél is jóval magasabb persze azok száma, akik rendszeresen nem tudják törleszteni tartozásaikat, ők 7.2 millióan vannak, mely az ország felnőtt lakosságának 10%-a.

A polgárok súlyos eladósodása mögött a legtöbbször a munkanélkülivé válás, betegség vagy szimplán a felelőtlen költekezés és hitelfelvétel áll – írja a Világgazdaság. Területileg meglehetősen nagy eltérés van az eladósodottság tekintetében: míg a volt NDK területén a háztartások többsége 10 ezer euró alatti tartozást halmozott fel, addig nyugaton az átlag 10 és 25 ezer euró között van.

A magyar joggal ellentétben Németországban a magánszemélyek is kérhetnek csődeljárást maguk ellen, melynek előfeltétele, hogy az adós a bíróságon kívül próbáljon megállapodni hitelezőivel. A fogyasztói csődeljárás célja a túlságosan magas adósságállomány rendezése, a hitelezők kielégítése és az adós pénzügyi helyzetének stabilizálása. A fogyasztói csődeljárás végén az addig nem rendezett adósságokat eltörlik.

Forrás: Pénzcentrum



Kapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hamisított órákra csapott le a NAV

Több mint hétmillió forint értékben órát és csaknem egymillió forint értékben cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy furgonban az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán.

2022. június 24.

Jönnek az ispánok – a középkor feltámadása?

A Kormány képviseletében Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta az Országgyűlésnek Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztés számos törvényben a kormánymegbízottról főispánra módosítja a kormányzat megyei elöljáróinak megnevezését. Kérdés, hogy valóban csak elnevezésbeli változásról van-e szó, vagy egy új kormányzati stílusról.