Csökkentik az üzemanyagok adóját a briteknél


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Adó- és illetékcsökkentéseket jelentett be szerdán Rishi Sunak brit pénzügyminiszter a gyorsuló infláció és az ukrajnai háborúból eredő negatív gazdasági hatások enyhítése végett.

Sunak a londoni alsóházban tartott, gazdasági-költségvetési helyzetértékeléseket és előrejelzéseket is tartalmazó szokásos tavaszi beszámolójában közölte, hogy az üzemanyagok adója már szerda estétől literenként 5 pennyvel (22,40 forinttal) csökken.

A brit pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy ez az eddigi legnagyobb üzemanyagadó-csökkentés a brit gazdaságtörténetben. Hozzátette: a kormány az utóbbi húsz évben mindössze másodszor csökkenti az üzemanyagok adóját.

A brit statisztikai hivatal (ONS) néhány órával Sunak felszólalása előtt közölte, hogy februárban 6,2 százalék – harminc éve nem mért ütemű – volt a tizenkét havi nagy-britanniai infláció, és ebben jelentős szerepe volt a rekord üzemanyagáraknak.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek