Csúszik a pozitív adóslista


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Társadalmi vitára bocsátják a teljes körű lakossági hitelnyilvántartás kérdését, a bevezetése azonban újabb egy évet késik.

Várhatóan ősszel kérik ki a nyugdíjasszervezetek, nagycsaládosok és más társadalmi szervezetek véleményét a pozitív adóslista néven elhíresült kezdeményezésről. A lista létrehozását még 2002-ben terjesztette elő a Magyar Bankszövetség; az év elején Erdei Tamás a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott, hogy jövő év közepétől startolhat az új rendszer.

A jelenlegi állás szerint azonban legkorábban jövő tavasszal tárgyalhatja a parlament a javaslatot, a jogszabály pedig várhatóan csak 2009-ben lép hatályba.

A teljes körű lakossági hitelnyilvántartás célja, hogy a pénzintézetek alaposabban megismerhessék ügyfeleik fizetőképességét, így még időben megakadályozható lenne a hitelhalmozással járó túlzott eladósodás és az egyre gyakoribbá váló hitelbedőlés. Jelenleg a bankok csak annak nézhetnek utána, ügyfelük más pénzintézeteknél nem maradt-e el a törlesztéssel, és nem szerepel-e a központi hitelinformációs rendszer feketelistáján, a BAR-listán. Utóbbi egyébként továbbra is megmaradna, azonban csak a fizetőképesség ténye lenne belőle leszűrhető, az eladósodottsági szint nem.

Forrás: IndexKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.

2022. december 2.

Orbán: a globális minimumadó munkahelygyilkos adóemelés

A globális minimumadó “munkahelygyilkos adóemelés”, ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.