Csúszik a pozitív adóslista


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Társadalmi vitára bocsátják a teljes körű lakossági hitelnyilvántartás kérdését, a bevezetése azonban újabb egy évet késik.

Várhatóan ősszel kérik ki a nyugdíjasszervezetek, nagycsaládosok és más társadalmi szervezetek véleményét a pozitív adóslista néven elhíresült kezdeményezésről. A lista létrehozását még 2002-ben terjesztette elő a Magyar Bankszövetség; az év elején Erdei Tamás a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott, hogy jövő év közepétől startolhat az új rendszer.

A jelenlegi állás szerint azonban legkorábban jövő tavasszal tárgyalhatja a parlament a javaslatot, a jogszabály pedig várhatóan csak 2009-ben lép hatályba.

A teljes körű lakossági hitelnyilvántartás célja, hogy a pénzintézetek alaposabban megismerhessék ügyfeleik fizetőképességét, így még időben megakadályozható lenne a hitelhalmozással járó túlzott eladósodás és az egyre gyakoribbá váló hitelbedőlés. Jelenleg a bankok csak annak nézhetnek utána, ügyfelük más pénzintézeteknél nem maradt-e el a törlesztéssel, és nem szerepel-e a központi hitelinformációs rendszer feketelistáján, a BAR-listán. Utóbbi egyébként továbbra is megmaradna, azonban csak a fizetőképesség ténye lenne belőle leszűrhető, az eladósodottsági szint nem.

Forrás: Index


Kapcsolódó cikkek

2024. április 17.

Digitalizálódó adózás Afrikában

Számos érdekességet tartogatnak számunkra is az afrikai országok áfarendszerei. Amennyiben összességében nézzük a folyamatokat, kijelenthetjük: Afrika digitalizálódik.

2024. április 17.

Új K+F adókedvezmény

A kutatás-fejlesztési tevékenység támogatására a korábbi adóalap kedvezmények mellett 2024. januárjától új adókedvezményt is bevezetésre került a társasági adóban (1996 évi LXXXI. törvény 22/G. §).