Csúszik az új adó – még semmi sem biztos


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Leghamarabb 2009-ben kellene ingatlanadót fizetni, legalábbis ekkortól számolna a költségvetés ezzel a bevétellel – egyelőre ebben az egyben értenek egyet a Világgazdaság által megkérdezett kormánypárti politikusok.

Eszerint egy évvel csúszna a bevezetés, hiszen a konvergenciaprogram szerint 2008-tól lépne életbe az ingatlanadó. Politikai egyeztetés ez ügyben a koalíciós pártok között jelenleg nem zajlik, ám az SZDSZ azt akarja elérni, hogy az ingatlanadó az adóreform része legyen, s ne jelentsen további adóemelést.

A parlament csak az őszi ülésszakon, az adótörvények vitájában dönthet ezen adónem esetleges 2008-as bevezetéséről, ez azt jelenti, hogy a végleges változat kidolgozása akár a nyárra is elcsúszhat. Az adót mindenkire kivetik, ám nem mindenkinek kell majd fizetni – mondták a lapnak szocialista politikusok, sőt még az sem világos, csak a lakóingatlanokra, vagy a vállalkozási célú ingatlanokra is kellene ilyen jellegű sarcot fizetni.

Az sem tudható, hogy a kormánypártok által 100-200 milliárd közé becsült bevétel az önkormányzatokat illetné-e meg, vagy a központi költségvetés gazdálkodhatna-e vele. Egy korábbi elképzelés szerint március 1-ig kellett volna a tervezetet a parlament asztalára tenni.

Forrás: HírszerzőKapcsolódó cikkek

2022. június 27.

A magyar áfa-bevallás sajátosságai (3. rész)

A magyar áfabevallás progresszívnek tekinthető abból a szempontból, hogy az adóalanyoknak lehetőségük van kezdeményezni a bevallásuk alapján képződött követelésük faktorálását.