Decemberben is beszerezhetők a termékdíjhoz szükséges azonosítók


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 324/2007. (XII. 11.) Korm. rendelet módosította a környezetvédelmi termékdíjmentesség, a termékdíj visszaigénylésének és átvállalásának, valamint a használt gumiabroncs behozatalának feltételeiről szóló 53/2003. (IV. 11.) Korm. rendelet szabályait.

A módosítást a 2008-as adóváltozások, ezen belül a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény egyes rendelkezéseinek a megváltoztatása indokolta. Eszerint a termékdíj bevallásával és befizetésével kapcsolatos feladatok az adóhatóság hatásköréből a vámhatósághoz helyeződtek át. A törvénymódosítás folytán a Vám- és Pénzügyőrség már nem csak az importált, hanem a Magyarországon előállított, illetve az Európai Közösség más tagállamából behozott termékdíj-köteles termékek tekintetében is teljes körű jogosítványokat kap januártól – olvasható a VPOP tájékoztatójában. Januártól megszűnik továbbá a hűtőberendezések, illetve az elektromos és elektronikai berendezések kategóriájának a megkülönböztetése.

A fenti kormányrendelet átvezeti az eljáró hatóság megváltozása következtében szükségessé váló technikai korrekciókat, kiegészíti az azonosítókat a vámhatósági eljárásban használatos szolgáló VPID számmal, illetve a mentességi feltételek tekintetében törli a hűtőberendezésekre vonatkozó részeket. A 324/2007. (XII. 11.) Korm. rendelet annyiban érinti az elemek és az akkumulátorok hulladékainak visszavételéről szóló 109/2005. (VI. 23.) Korm. rendelet szabályait, hogy 18 százalékban határozza meg a begyűjtési kötelezettség 2008-as mértékét.

A 2008-as szabályok szerint a termékdíj nettó összegét a jövőben is havonta kell megállapítani, de a bevallást a havi bevallásra kötelezetteknek havonta, a negyedéves vagy éves bevallásra kötelezetteknek ellenben negyedévente kell elektronikus úton benyújtaniuk. A VPOP felhívja a figyelmet arra, hogy amennyiben a kötelezettnek a tárgyév hátralévő részében már nem keletkezik fizetési kötelezettsége, úgy nyilatkozat-tétellel mentesülhet a még esedékes bevallások benyújtási kötelezettsége alól.

A termékdíj-köteles termékkel végzett tevékenységet a vámhatóságnál a VPOP honlapjáról letölthető nyomtatvány postai beküldésével be kell jelenteni. A bejelentés alapján az ún. VPID szám és a GLN szám alapján nyilvántartásba veszik az ügyfelet. A GLN számot a GS1 MAGYARORSZÁG Globális Azonosító és Kommunikációs Rendszereket Működtető Közhasznú Társaság (www.gs1hu.org), a VPID számot pedig a vámhatóság adja ki. Nyilvántartási számok nélkül nem fogadja el sem a bejelentést, sem a visszatérítési kérelmeket a vámhatóság. A nyilvántartási számok igénylésére a módosított szabályok január elsejei hatálybalépése előtt is van már lehetőség – figyelmeztet a VPOP.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

Egy percig se vegyük be, hogy a tranzakciós illeték emelése nem érinti az ügyfeleket

A hétfői kormányinfón Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy a kormány megemeli a pénzügyi tranzakciós illetéket. Az állami elvonás mértéke 2024. augusztus 1-től a nem készpénzes tranzakcióknál 0,45 százalékra, de maximum 20 ezer forintra emelkedik (eddig 0,3 százalék és maximum 10 ezer forint volt), míg a készpénzt érintő tranzakciók esetében a korábbi 0,6-ról 0,9 százalékra nő.

2024. július 15.

A fejlesztési tartalék kezelése a társasági adóban

Az adózó – döntése szerint – a jövőbeni beruházásaira fejlesztési tartalékot képezhet. A fejlesztési tartalék a következő évek beruházásaira számvitelileg elkülönített forrás, amelyet lekötött tartalékként addig kell kimutatni az éves beszámolóban, ameddig az adózó a beruházást meg nem valósítja. A fejlesztési tartalék népszerű vállalatfinanszírozási eszköz, amelyhez a társasági adóban adózás előtti eredményt csökkentő tétel kapcsolódik. Az Adó szaklap írása a fejlesztési tartalékhoz kapcsolódó társaságiadó- és számviteli szabályokat ismerteti, illetve röviden kitér az egyéni vállalkozók fejlesztési tartalékképzési szabályaira is.