Digitalizálódó adózás Afrikában


Számos érdekességet tartogatnak számunkra is az afrikai országok áfarendszerei. Amennyiben összességében nézzük a folyamatokat, kijelenthetjük: Afrika digitalizálódik.

Azt gondolom, amikor a tisztelt olvasó az afrikai kontinens nevét hallja, akkor arról nem az áfa vagy adózás lesz az első szó, amire asszociál. Ha el tudunk vonatkoztatni az Afrikával szemben bennünk élő sztereotípiáktól, akkor nagyon érdekes képekre, jelenségekre lehetünk figyelmesek a kontinens adórendszereire, folyamataira pillantva. Amennyiben összességében nézzük a folyamatokat, akkor kijelenthetjük, Afrika digitalizálódik. Egyre több ország enged teret a különböző technológiai innovációknak, kiterjesztve ezeket az adózás területére is. Szintén egyre több adóhatóság digitalizálja a felületeit, tereli a kapcsolattartást elektronikus platformokra, vezeti be az elektronikus számlázást, az elektronikus adóbevallást, valós idejű adatszolgáltatást.

A példa kedvéért hadd említsem meg mondjuk Kenyát, ahol nemrégiben fejlesztették tovább és honosították meg az e-TIMS rendszert, amely a cégek számlakezelő rendszerét digitalizálta. Az ottani adóalanyoknak mostantól nem kell fizikai eszközöket használniuk a számlázásukhoz, hanem egyetlen szoftver segítségével intézhetik a számláik kiállítását, kezelését, feldolgozását. Tanzánia sikeresen adaptált egy olyan virtuális platformot (VFD), aminek a segítségével az áfa lejelentése a virtuális térbe terelődött. Ghánában gyakorlatilag megvalósult a valós idejű adatforgalom az adóhatósággal.

A kontinens országai közül egyre többen terjesztik ki az adózást a digitális felületekre, például azzal, hogy megkövetelik a helyben nem letelepedett adóalanyoktól, hogy bizonyos ügyletek tekintetében regisztráljanak be adott országba áfa szempontjából. Ezek az ügyletek nem csupán termék-jellegű ügyletek lehetnek, de egyre gyakrabban szolgáltatások esetén is megkövetelik a helyi adószám kiváltását. Amennyiben esetleg elkezdett aggódni a kedves olvasó, azért afrikai OSS-ről még nem beszélhetünk.

A példa kedvéért hadd hozzam újra Tanzániát, illetve Kenyát. Tanzániában már 2022 júliusa óta kötelesek nem letelepedett elektronikus felületek bizonyos szolgáltatások nyújtása esetén helyi adószámot kiváltani. Míg Kenyában korábban szintén csak az elektronikus szolgáltatók voltak kötelesek beregisztrálni áfára, ezt most úgy módosították, hogy bizonyos elektronikus piacterek is kötelesek lettek adószámot kiváltani az ügyleteik lebonyolítására. Hasonló jellegű szabályozást vezetett a közelmúltban Ghána, Uganda vagy Szenegál is.

A következő cikksorozatban egy olyan virtuális utazásra hívom a tisztelt olvasót, amelyben egy kicsit betekintést nyerhet az afrikai kontinens több országának áfa-rendszerébe. Természetesen nem fogunk valamennyi országgal foglalkozni, azonban a nagy gazdasággal rendelkező országokból néhányra mindenképpen kitérünk. Ezen felül olyan országok áfa-rendszerét gondoltam bemutatni, amelyek turizmus szempontjából közkedveltek a magyar olvasó számára is.

Az egyes országok bemutatása során igyekezni fogok azonos struktúrát tartani, így vizsgálni fogjuk az áfa hatályát, mikor kell beregisztrálni adott országba áfa szempontjából, mik a legfontosabb tudnivalók a fizetendő és levonható áfáról, milyen adókulcsok vannak, a számlázásnak mik a legfontosabb szabályai, illetve hogyan lehet az áfát visszaigényelni.

A szerző, Molnár Péter független adótanácsadó.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

NAV: 2025-től lesz teljes az eÁFA rendszer

Számos új funkció bevezetésén van már túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eÁFA rendszere, melynek fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani. A könyvelőszoftverekre ezen a téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirenden van – derült ki a Kulcs-Soft által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

2024. május 29.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.