Divatos az önfeljelentés Németországban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Minden korábbinál többen jelentették fel magukat adókerülés miatt az első félévben. Az új trend a német-svájci adóegyezmény bukásával és a Hoeness-üggyel magyarázható.


A tartományi adóhivatalokhoz összesen 14 549 önfeljelentés érkezett 2013 első hat hónapjában, ami majdnem annyi, mint 2012 egészében. Az ügyek száma áprilisban ugrott meg, amikor kiderült, hogy a Bayern München labdarúgóklub elnöke, Uli Hoeness feljelentést tett saját maga ellen az adóhatóságnál egy svájci számlája miatt.

Az adózó az önfeljelentéssel büntetlen maradhat, de az utolsó centig el kell számolnia vagyonával, és az eltitkolt pénz után járó adót kamatostul meg kell fizetnie.

Szakértők egyetértenek abban, hogy a Hoeness-ügynek szerepe van a jelenség kialakulásában, de úgy vélik, nem a bajor sportvezető esete az igazi ok, hanem inkább az, hogy a német törvényhozásban elbukott az adóelkerülés elleni küzdelemről szóló német-svájci egyezmény.

Valószínűleg Hoenesst is ez a fejlemény késztette az önfeljelentésre, és a lebukás veszélye miatt egyre inkább aggódó adókerülők tömegesen követik a példáját.

A német-svájci megállapodás egy anonim eljárást irányzott elő, amelynek révén a pénzüket Svájcba menekítő németek különadó megfizetésével legalizálhatták volna eltitkolt megtakarításukat. A megállapodást baloldali pártok buktatták meg a törvényhozásban tavaly év végén, arra hivatkozva, hogy  igazságtalan a becsületes adózókkal szemben. Időközben számos eljárás indult adócsalás gyanúja miatt svájci bankok német ügyfeleire vonatkozó adatok alapján, főleg baloldali vezetésű tartományokban, amelyek adóellenőrei gyakran svájci bankoktól kiszivárogtatott – és a tartományi hatóságok által megvásárolt – ügyfél-adatbázisokból tájékozódnak.

Német becslések szerint német magánszemélyek több mint 60 milliárd eurót helyezhettek el Svájcban adókerülés céljával.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (8. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. április 18.

A személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlók milliárdokról dönthetnek

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az közleményben.

2024. április 18.

A közhatalmi tevékenység és az áfa

Az általános forgalmi adó elveit és rendszerét vizsgálva, mindig meg kell állapítani, hogy az ügyletben résztvevő felek adóalanynak minősülnek-e, illetve tevékenységük gazdasági tevékenységnek minősül-e, ugyanis, csak ebben az esetben merülhet fel áfafizetési kötelezettség.