Sokáig maradnak a válságadók


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A büdzsé bevételi szerkezete addig nem változik, míg az államadósság a GDP 50 százalékára nem csökken – nyilatkozta Orbán Viktor.


Rendkívül érdekes és számos kulcsfontosságú témát érintő interjút adott a Wall Street Journal Europe című lapnak Orbán Viktor miniszterelnök; a beszélgetést teljes terjedelmében angolul itt olvashatja. Alább a kormányfő adózással kapcsolatos mondatait emeljük ki.

“Felfogásom szerint az elsőszámú célpont az adósság. A költségvetés csak következmény. Le kell nyomnunk az adósság szintjét 50 százalék alá. Ez a cél. (…) Amint ezt megtettük, és biztosított, hogy a költségvetési deficit nem vezethet növekvő adóssághoz, mindent újra lehet tárgyalni” – mondta Orbán Viktor a büdzsé bevételi oldalának szerkezetére utalva.

Most a GDP-hez viszonyított államadósság aránya több, mint 79 százalék, a mutató az elmúlt időszakban 80 százalék körül mozgott a forint árfolyamának függvényében. A miniszterelnök mondataiból ezért az következik, hogy a szektorális különadók jelentette bevételre hosszú ideig szüksége lesz a büdzsének – az 50 százalékos arány eléréséhez derűlátó nézetek szerint is 10 év szükséges.

Orbán Viktor elmondta még, hogy amikor hivatalba lépett, 1,8 millió adófizető volt, most 4 millióhoz közelít a számuk.

A miniszterelnök közölte azt is, hogy bár a nagy cégek kiszámíthatóbb gazdaságpolitikát szeretnének, de erre válságkezelés idején nincs mód.

(Forrás: Adó Online, MTI, WSJ Europe)Kapcsolódó cikkek