Sokáig maradnak a válságadók


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A büdzsé bevételi szerkezete addig nem változik, míg az államadósság a GDP 50 százalékára nem csökken – nyilatkozta Orbán Viktor.


Rendkívül érdekes és számos kulcsfontosságú témát érintő interjút adott a Wall Street Journal Europe című lapnak Orbán Viktor miniszterelnök; a beszélgetést teljes terjedelmében angolul itt olvashatja. Alább a kormányfő adózással kapcsolatos mondatait emeljük ki.

„Felfogásom szerint az elsőszámú célpont az adósság. A költségvetés csak következmény. Le kell nyomnunk az adósság szintjét 50 százalék alá. Ez a cél. (…) Amint ezt megtettük, és biztosított, hogy a költségvetési deficit nem vezethet növekvő adóssághoz, mindent újra lehet tárgyalni” – mondta Orbán Viktor a büdzsé bevételi oldalának szerkezetére utalva.

Most a GDP-hez viszonyított államadósság aránya több, mint 79 százalék, a mutató az elmúlt időszakban 80 százalék körül mozgott a forint árfolyamának függvényében. A miniszterelnök mondataiból ezért az következik, hogy a szektorális különadók jelentette bevételre hosszú ideig szüksége lesz a büdzsének – az 50 százalékos arány eléréséhez derűlátó nézetek szerint is 10 év szükséges.

Orbán Viktor elmondta még, hogy amikor hivatalba lépett, 1,8 millió adófizető volt, most 4 millióhoz közelít a számuk.

A miniszterelnök közölte azt is, hogy bár a nagy cégek kiszámíthatóbb gazdaságpolitikát szeretnének, de erre válságkezelés idején nincs mód.

(Forrás: Adó Online, MTI, WSJ Europe)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.

2024. február 23.

E-kereskedelem: a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (1. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.