Dolgoznak a jövő évi büdzsén és az adótörvényeken


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Pénzügyminisztérium a megszokott rendben készíti elő a jövő évi büdzsét és az adótörvényeket, a költségvetési körirat azonban még nem készült el – mondta az MTI-nek Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője.

Az előkészítő munka menete az államháztartási törvényben rögzített menetrendnek megfelelően zajlik – tette hozzá a szóvivő. A jövő évi költségvetés számait alapvetően meghatározzák a konvergenciaprogramban foglaltak, a tervezésben a két legfontosabb elem a tervezett infláció és gazdasági növekedés. Az Európai Uniónak legutóbb megküldött módosításokban a kormány némileg megemelte az inflációs várakozásokat, ebben 2008-ra a korábban jelzett 3,3 százalék helyett 3,5 százalékos inflációt jelöltek meg, összhangban azzal, hogy az idei 6,2 százalékos inflációs előrejelzést 7 százalékra emelték. A GDP-növekedésre vonatkozóan az elmúlt időszakban már többen is jelezték, hogy az idénre és jövőre előrejelzett 2,2, illetve 2,6 százalékos mértéknél várhatóan gyorsabb növekedésre lehet számítani.

Veres János pénzügyminiszter legutóbb úgy nyilatkozott, hogy hivatalosan a növekedésre vonatkozó előrejelzést a Központi Statisztikai Hivatal első féléves adatközlését követően készíti el a kormány. A jelentés augusztus 14-én várható. Ugyanakkor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök már arról szólt, hogy az idén 2,5-3 százalékos, míg jövőre 3-3,5 százalékos GPD-növekedés is elképzelhető Magyarországon. Az OECD legutóbbi jelentésében 2008-ra 3,1 százalékos gazdasági növekedést prognosztizált.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.