Dolgoznak a jövő évi büdzsén és az adótörvényeken


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Pénzügyminisztérium a megszokott rendben készíti elő a jövő évi büdzsét és az adótörvényeket, a költségvetési körirat azonban még nem készült el – mondta az MTI-nek Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője.

Az előkészítő munka menete az államháztartási törvényben rögzített menetrendnek megfelelően zajlik – tette hozzá a szóvivő. A jövő évi költségvetés számait alapvetően meghatározzák a konvergenciaprogramban foglaltak, a tervezésben a két legfontosabb elem a tervezett infláció és gazdasági növekedés. Az Európai Uniónak legutóbb megküldött módosításokban a kormány némileg megemelte az inflációs várakozásokat, ebben 2008-ra a korábban jelzett 3,3 százalék helyett 3,5 százalékos inflációt jelöltek meg, összhangban azzal, hogy az idei 6,2 százalékos inflációs előrejelzést 7 százalékra emelték. A GDP-növekedésre vonatkozóan az elmúlt időszakban már többen is jelezték, hogy az idénre és jövőre előrejelzett 2,2, illetve 2,6 százalékos mértéknél várhatóan gyorsabb növekedésre lehet számítani.

Veres János pénzügyminiszter legutóbb úgy nyilatkozott, hogy hivatalosan a növekedésre vonatkozó előrejelzést a Központi Statisztikai Hivatal első féléves adatközlését követően készíti el a kormány. A jelentés augusztus 14-én várható. Ugyanakkor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök már arról szólt, hogy az idén 2,5-3 százalékos, míg jövőre 3-3,5 százalékos GPD-növekedés is elképzelhető Magyarországon. Az OECD legutóbbi jelentésében 2008-ra 3,1 százalékos gazdasági növekedést prognosztizált.

Forrás: Napi GazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 9.

Niveus: Továbbra is döbbenetes a magyar áfafegyelem

December 8-án hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság az áfarésről* szóló legújabb jelentését, ami 2020-ig dolgozza fel az adatokat. Figyelemreméltó, hogy míg a tavalyi jelentésben a 2020-as becslés még 6,1%-os áfarést prognosztizált Magyarország esetén, a végső érték még ennél is egy nagyságrenddel jobb, 5,1% lett. Ezzel az EU tagállamok közül Magyarország érte el a legjobb eredményt az áfacsalással szembeni küzdelemben – derül ki a Niveus Consulting Group elemzéséből.

2022. december 9.

Brutálisan megemelték a telekadót Pilisjászfalun

A válság miatt Pilisjászfalu is a telek- és építményadó emelésére kényszerült a napokban; főként a telekadó emelése érinti súlyosan a falu lakosságának egy részét, esetükben sokszorosára, több százezer forintra ugorhat az éves kifizetendő összeg – adta hírül a Telex.