Dolgoznak a jövő évi büdzsén és az adótörvényeken


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Pénzügyminisztérium a megszokott rendben készíti elő a jövő évi büdzsét és az adótörvényeket, a költségvetési körirat azonban még nem készült el – mondta az MTI-nek Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője.

Az előkészítő munka menete az államháztartási törvényben rögzített menetrendnek megfelelően zajlik – tette hozzá a szóvivő. A jövő évi költségvetés számait alapvetően meghatározzák a konvergenciaprogramban foglaltak, a tervezésben a két legfontosabb elem a tervezett infláció és gazdasági növekedés. Az Európai Uniónak legutóbb megküldött módosításokban a kormány némileg megemelte az inflációs várakozásokat, ebben 2008-ra a korábban jelzett 3,3 százalék helyett 3,5 százalékos inflációt jelöltek meg, összhangban azzal, hogy az idei 6,2 százalékos inflációs előrejelzést 7 százalékra emelték. A GDP-növekedésre vonatkozóan az elmúlt időszakban már többen is jelezték, hogy az idénre és jövőre előrejelzett 2,2, illetve 2,6 százalékos mértéknél várhatóan gyorsabb növekedésre lehet számítani.

Veres János pénzügyminiszter legutóbb úgy nyilatkozott, hogy hivatalosan a növekedésre vonatkozó előrejelzést a Központi Statisztikai Hivatal első féléves adatközlését követően készíti el a kormány. A jelentés augusztus 14-én várható. Ugyanakkor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök már arról szólt, hogy az idén 2,5-3 százalékos, míg jövőre 3-3,5 százalékos GPD-növekedés is elképzelhető Magyarországon. Az OECD legutóbbi jelentésében 2008-ra 3,1 százalékos gazdasági növekedést prognosztizált.

Forrás: Napi GazdaságKapcsolódó cikkek

2022. június 27.

A magyar áfa-bevallás sajátosságai (3. rész)

A magyar áfabevallás progresszívnek tekinthető abból a szempontból, hogy az adóalanyoknak lehetőségük van kezdeményezni a bevallásuk alapján képződött követelésük faktorálását.