Dőlnek az adóbevételek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Áfából 10,8, szja-ból 12,9 százalékkal több folyt be az első félévben, mint egy évvel korábban.


A központi költségvetés 796,1 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 63,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig közel 31 milliárd forintos többlettel zártak az első negyedévben – közölte a kormányzati portálon a nemzetgazdasági tárca. A deficit az éves előirányzat 71,2 százaléka, ami megfelel a kabinet terveinek.

A kiadások növekedését a pedagógus-béremelés, a volt nonprofit egészségügyi gazdasági társaságok kiadásai, számos uniós program előfinanszírozása és az önkormányzatok adósságkonszolidációja indokolja.

A büdzsé bevételei az első negyedévben 128,1 milliárd forinttal nőttek éves összevetésben; ezt a növekvő adóbevételek és az elektronikus útdíjból származó többletbevételek indokolják.

Társasági adóból 86,6 milliárd forint érkezett, ami 130,6 százalékos éves növekedést jelent; a bővülést az idei előlegkötelezettségek tavalyinál magasabb szintje indokolja.

                Munkajogi szabályok bérszámfejtőknek
               

                    Bizonytalan a munkabér-szabályok alkalmazásában? Értesüljön az újdonságokról, tegye fel kérdéseit szakértő előadónknak, dr. Pál Lajos ügyvédnek – jöjjön el 2014. május 15-én szakmai konferenciánkra.

                    Ízelítő a tematikából:

  • A munkabér elemei (alapbér, bérpótlék, teljesítménybér, ösztönzés)
  • Díjazás munkavégzés hiányában (állásidő, a távolléti díj számítása)
  • Rendkívüli munkaidő díjazása
  • Munkaszüneti nap és díjazás

                    Helyszín: Best Western Hotel Hungária, 1074 Budapest Rákóczi út 90.

                    Bővebb információk és jelentkezés itt.

 

Általános forgalmi adóból 616,6 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami az egy évvel korábbi bevételt 8,6 milliárd forinttal haladta meg. A befizetések 7,8 százalékkal, míg a kiutalások 16,2 százalékkal magasabban alakultak az előző évinél. A belföldi befizetések növekedése jellemzően a feldolgozóiparhoz és a kereskedelmi szektorhoz köthető. A kiutalások növekedésének hátterében főként az elmúlt év végén megélénkült export- és ipari konjunktúra áll.

A jövedéki adóból az év első három hónapjában 179,6 milliárd forint érkezett a büdzsébe, amely az egy évvel korábbi bevételnél 0,5 milliárd forinttal magasabb. Az üzemanyagok esetében 99,1 milliárd forint jövedékiadó-bevétel keletkezett, amely 7,5 milliárd forinttal magasabb a bázisidőszaki bevételnél. A dohánygyártmányok jövedéki adója (62,5 milliárd forint) 8,3 milliárd forinttal volt alacsonyabb a tavalyi év bevételénél.

A pénzügyi tranzakciós illetékből a költségvetésnek az év első három hónapjában 74,0 milliárd forint bevétele keletkezett, mely az előző év azonos időszakát 46,5 milliárd forinttal haladta meg.

A személyi jövedelemadó államháztartási szintű bevétele az idei év első negyedévében 396,8 milliárd forint volt, ami 416,3 milliárd forintos bruttó befizetés és 19,5 milliárd forintos kiutalás egyenlege.

 Kreditpontos rendezvények, kiadványok

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

A Wolters Kluwer Kiadó kreditpontot érő kiadványai

Az államháztartás júliusi hiánya 129,5 milliárd forint volt, így az első héthavi deficit elérte a 851,2 milliárd forintot, ami az idei módosított előirányzat 96,7 százaléka – közölte a kormányzati portálon a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A tárca közleménye arra hívja fel a figyelmet, hogy a tavalyi és az idei adóbevételek összevetésénél figyelembe kell venni, hogy néhány adónemből származó bevételi előirányzat csökkent, bizonyos adónemek megszűntek, illetve módosultak, másrészt új adónemeket vezettek be. A büdzsé egyenlegét ezen túl érdemben befolyásolta az állam által átvett önkormányzati- és egészségügyi intézmények gazdálkodásának egyenlege.

A központi költségvetés július végi bevételei az előző év azonos időszakához képest közel 275 milliárd forinttal nagyobb összegben teljesültek, egyes adóbevételek – a személyi jövedelemadó, a regisztrációs adó, valamint az illetékbevételek – előző évet meghaladó befizetései és az idén bevezetett új adónemekből befolyt bevételek miatt – olvasható a közleményben.

RODIN adózási-számviteli szakmai rendezvények

A féléves adatok alapján megállapítható volt, hogy a hagyományosnak számító adónemekben többé-kevésbé a vártnak megfelelően alakulnak az adóbevételek. Néhány új adónem esetében érdemi a lemaradás a tervezetthez képest; ez a kata és a kiva esetében jót tesz a büdzsé egyenlegének, mert a vártnál többen maradtak a nagyobb terhet jelentő hagyományos társasági adózásnál. A legjelentősebb elmaradás a tranzakciós illeték területén mutatkozott, amit az augusztustól hatályos adóemelések hivatottak korrigálni. Ezzel együtt a Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők szerint elképzelhető, hogy még egyszer bele kell nyúlnia a büdzsébe a kormányzatnak.

A kormányzati szektor első féléves hiánya előzetes adatok szerint 393 milliárd forint volt, ami a GDP 2,8 százaléka; a deficit – a magán-nyugdíjpénztári vagyon átvételét nem számítva – 251 milliárd forinttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban – közölte friss adatként honlapján a KSH.

A bevételek egy év alatt – a magánpénztári vagyon átadását figyelmen kívül hagyva – 7,5 százalékkal nőttek, a termelési- és az importadó-bevételek jelentős , 9,1 százalékos megugrása nyomán. Áfából 10,8, szja-ból – elsősorban az adójóváírás megszüntetése miatt – 12,9 százalékkal több folyt be az első félévben, mint egy évvel korábban.

Társadalombiztosítási hozzájárulásból 3,6, egyéb bevételekből 5,2 százalékkal több pénzhez jutott a büdzsé, mint egy évvel korábban.

Tervezzen az őszre Hungary Cardért!

Jelentkezzen most Rodin képzésekre, és mi meglepjük Önt egy Hungary Card Basic – Magyar Turizmus Kártyával, a Hotelinfo Iroda jóvoltából, melyet a rendezvény helyszínén veheti át!

Rendezvénynaptárért kattintson >>>


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.