Drágul a földhivatali eljárás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Február 4-étől emelkedik az elsőfokú ingatlan-nyilvántartási eljárásért fizetendő díj, a társasházak bejegyzéséért pedig az eddigi eljárási díj többszörösét kell fizetni. A változásokat a 2006. évi CXXII. törvény tartalmazza, amely a hiteles tulajdonilap-másolat igazgatási szolgáltatási díjáról szóló 1996. évi LXXXV. törvényt módosította.

A február 4-ét követően indult ingatlannyilvántartási eljárásokban az elsőfokú eljárásért az eddigi 5000 forint helyett 6000 forint igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni, a földhivatali kérelem benyújtásával egyidejűleg. A jelzálog bejegyzése, valamint a bejegyzés módosítása ingatlanonként egységesen 12 000 forint lesz. A törvény szerint jelenleg díjmentes a lakáscélú kölcsönt, visszatérítendő állami támogatást biztosító jelzálogjog, valamint az ezzel összefüggő elidegenítési és terhelési tilalom ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére, illetve törlésére irányuló eljárás. A jövőben csak a közvetlen állami támogatást biztosító – és az állam javára szóló – jelzálog bejegyzése lesz díjmentes. (Közvetlen állami támogatás a szocpol, a félszocpol és a megelőlegezett szocpol.) A jogalkotói cél az, hogy a közvetlen támogatás mellett felvett piaci kamatozású hitel (leggyakrabban devizahitel) banki jelzálogának bejegyzéséért viszont fizetni kelljen.

Továbbra is díjmentes marad a Magyar Állam – mint a jelzálog jogosultja – javára a jelzálog megszűnéséig fennálló elidegenítési és terhelési tilalom ingatlan-nyilvántartási bejegyzése és törlése.

A jogszabálymódosítás a társasházakat érinti a legérzékenyebben, ugyanis a társasház-alapítás bejegyzése társasházi tulajdoni különlaponként 6000 forintba kerül, de összesen legfeljebb 100 000 forint lehet. A hatályos szabályozás szerint a társasház bejegyzésekor csak az általános mértékű 5000 forintos díjat kell fizetni, ezentúl azonban minden külön tulajdonban álló lakás után meg kell fizetni a díjat. Az alapító okirat módosításakor ugyanezek a szabályok érvényesülnek majd.

A hatályos szabályozás szerint a díjat annak kell megfizetnie, aki az ingatlan-nyilvántartási eljárás lefolytatását kéri. Ezentúl azonban ha a kérelmező nem azonos azzal, aki a bejegyzéssel jogot szerez vagy valamire jogosulttá válik, akkor a díjat nem a kérelmezőnek, hanem a jogosultnak kell megfizetnie.


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

Jelentősen megkönnyíti a könyvelők dolgát a NAV az online pénztárgépek adatainak letölthetőségével

A webes szolgáltatással az adózó könyvelőprogramja vagy más ügyviteli alkalmazása is hozzáférhet a pénztárgépeiről érkezett naplóállományokhoz, ha a programban a szoftver fejlesztője kialakítja a megfelelő funkciót. A pénztárgép adatainak gépi letöltésével automatizálható az adatbevitel, lehetővé válik a pénztárgépes bevételek gépi vagy gépileg támogatott könyvelése, a pénztárgéppel kiállított nyugták és más bizonylatok részletes elemzése, értékesítési statisztikák […]

2023. február 3.

Madách-200 – Madách Imre élete (1. rész)

Kétszáz éve született Madách Imre, a világirodalmi szempontból máig legjelentősebb magyar irodalmi mű szerzője. Az ember tragédiájának 113 fordításáról van tudomásunk, összesen 40 nyelven. Ez a legtöbbet játszott mű a magyar színpadokon, de jó néhány helyen bemutatták határainkon túl is.