Változik a szakképzési hozzájárulás szabályozása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2006. évi CXIV. törvény egyebek mellett a szakképzési hozzájárulás szabályait is módosítja. A változtatás céljaként a pénzügyminiszteri előterjesztés a saját munkavállalók képzésére fordítható kötelezettséghányad felhasználásának az elősegítését, illetve azt jelölte meg, hogy a mikro- és a kisvállalkozások az eddiginél lényegesen nagyobb mértékben vegyék igénybe a hozzájárulási kötelezettség csökkentésének ezt a módját.

Az elszámolt költségek összege a módosítás folytán a hozzájárulásra kötelezett mikro- és kisvállalkozások esetében a bruttó kötelezettség 60 százalékáig terjedhet, egyéb hozzájárulásra kötelezettek esetében ellenben továbbra is csak 33 százalék lehet.

A változtatás másik fő eleme, hogy az elszámolhatóság feltételeként eltörölték a munkaügyi tanácsok által hozott döntést. A döntéshozatal helyett a honatyák egy egyszerűen teljesíthető bejelentési kötelezettséget vezettek be.

A hozzájárulásra kötelezett által saját hatáskörben maximálisan felhasználható eddigi 80 százalékos mértékét ellenben 70 százalékra csökkentették azoknál a gazdálkodó szervezeteknél, amelyek nem folytatnak gyakorlati képzést. A fejlesztési támogatás összege 2007. április elsejétől ugyanis csak a hozzájárulásra kötelezettnél képződött bruttó kötelezettség 70 százalékának megfelelő mértékig vehető figyelembe kötelezettségcsökkentő tételként.

Érdemes kiemelni, hogy a szakképzési hozzájárulás nyilvántartását, beszedését, ellenőrzését, a pénzügyi garanciák érvényesítését, az alaprész kezelését az állami szakképzési és felnőttképzési intézet végzi a jövőben. Az intézet a vele elszámolókkal kapcsolatban feltárt szabálytalanságokról a dokumentáció csatolásával negyedévente tájékoztatja az állami adóhatóság illetékes igazgatóságát, aki az ellenőrzése tekintetében az Art. rendelkezései szerint jár el.


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

Jelentősen megkönnyíti a könyvelők dolgát a NAV az online pénztárgépek adatainak letölthetőségével

A webes szolgáltatással az adózó könyvelőprogramja vagy más ügyviteli alkalmazása is hozzáférhet a pénztárgépeiről érkezett naplóállományokhoz, ha a programban a szoftver fejlesztője kialakítja a megfelelő funkciót. A pénztárgép adatainak gépi letöltésével automatizálható az adatbevitel, lehetővé válik a pénztárgépes bevételek gépi vagy gépileg támogatott könyvelése, a pénztárgéppel kiállított nyugták és más bizonylatok részletes elemzése, értékesítési statisztikák […]

2023. február 3.

Madách-200 – Madách Imre élete (1. rész)

Kétszáz éve született Madách Imre, a világirodalmi szempontból máig legjelentősebb magyar irodalmi mű szerzője. Az ember tragédiájának 113 fordításáról van tudomásunk, összesen 40 nyelven. Ez a legtöbbet játszott mű a magyar színpadokon, de jó néhány helyen bemutatták határainkon túl is.