Durva megszorítások: nem vagyunk egyedül


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szociális kiadások jelentős lefaragását tervezi az új jobbközép cseh kormány az államháztartási reform első szakaszában, jelentette be a kormány szerdai ülése után Petr Necas, munkaügyi és népjóléti miniszter.

Miroslav Kalousek pénzügyminiszter a kabinet egésznapos tanácskozása után újságíróknak elmondta: a reformokat érintő törvényjavaslatok első csomagját júniusban terjeszti a képviselőház elé a kormány, azzal, hogy szeptemberben elfogadnák őket, és 2008. január elsején az intézkedések életbe is lépnének. A kormány az államháztartási reform első szakaszában mintegy 30 milliárd koronával csökkentené a szociális kiadásokat, amelyek egyes vélemények szerint túlságosan megemelkedtek.

A pénzügyminiszter az euró bevezetésének szükségességével is indokolta az intézkedéseket. Javasolta, hogy állapítsanak meg új céldátumot az eruróövezeti csatlakozásra, de hozzátette, ha ebben a kormány nem támogatja, attól ő még nem fog lemondani.

– A túlzott emelkedést elsősorban a választás előtti populista intézkedések okozták. Ha ez a költekezés folytatódna, akkor jövőre az államháztartás hiánya elérné a 150 milliárd koronát – mondta Necas. Kalousek pénzügyminiszter becslése szerint a hiány akár 160-180 milliárd koronára is rúghatna jövőre. ˝Ha nem állítjuk meg a szociális támogatások értékének automatikus növekedését az infláció mértékével, nem jutunk sehová. Ennek a problémának a megoldásával a Cseh Szociáldemokrata Párt is egyetértett az Agenda 2010 elnevezésű programjában, tehát feltételezem, hogy meg tudunk majd egyezni˝ – fejtette ki Necas.

– A kormány nem számíthat a támogatásunkra, ha elsősorban a többgyermekes családokon és a nyugdíjasokon akar megspórolni tízmilliárdokat – reagált az elhangzottakra a szociáldemokrata Zdenek Skromach, volt munkaügyi és népjóléti miniszter.

A reformprogram konkrét intézkedései még nem ismertek. A koalíciós körökből származó értesülések szerint a szociális szférában a kabinet a jövő évben megszüntetné az összes szociális támogatás automatikus növekedését az infláció mértékével, csökkentené a gyermekgondozási szabadságon lévők támogatását, a betegek az első három napban nem kapnának semmiféle támogatást, és általában is csökkenne a betegszabadságon lévők segélyezése, megszüntetnék a temetésekre nyújtott állami támogatást, valamint az első osztályba lépő gyermekek támogatását.

Az adók terén csökkentenék minden jövedelmi csoport általános adóterheit, a személyi jövedelemadó 17-19 százalék lenne, az általános adóteher 2009-ig a bruttó hazai termék (GDP) 34 százalékára csökkenne, a forgalmi adónak két sávja lenne, 17, illetve 19 százalék, és néhány adófajtát – például az örökösödési adót, a termőföld után fizetett adót – pedig megszüntetnének.

Helyi megfigyelők szerint a jobbközép kormányzat államháztartási reformterveit nem lesz könnyű megvalósítani, mert a koalíciónak jelenleg nincs stabil többsége a képviselőházban.

Forrás: PrivátBankárKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.