Durva megszorítások: nem vagyunk egyedül


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szociális kiadások jelentős lefaragását tervezi az új jobbközép cseh kormány az államháztartási reform első szakaszában, jelentette be a kormány szerdai ülése után Petr Necas, munkaügyi és népjóléti miniszter.

Miroslav Kalousek pénzügyminiszter a kabinet egésznapos tanácskozása után újságíróknak elmondta: a reformokat érintő törvényjavaslatok első csomagját júniusban terjeszti a képviselőház elé a kormány, azzal, hogy szeptemberben elfogadnák őket, és 2008. január elsején az intézkedések életbe is lépnének. A kormány az államháztartási reform első szakaszában mintegy 30 milliárd koronával csökkentené a szociális kiadásokat, amelyek egyes vélemények szerint túlságosan megemelkedtek.

A pénzügyminiszter az euró bevezetésének szükségességével is indokolta az intézkedéseket. Javasolta, hogy állapítsanak meg új céldátumot az eruróövezeti csatlakozásra, de hozzátette, ha ebben a kormány nem támogatja, attól ő még nem fog lemondani.

– A túlzott emelkedést elsősorban a választás előtti populista intézkedések okozták. Ha ez a költekezés folytatódna, akkor jövőre az államháztartás hiánya elérné a 150 milliárd koronát – mondta Necas. Kalousek pénzügyminiszter becslése szerint a hiány akár 160-180 milliárd koronára is rúghatna jövőre. ˝Ha nem állítjuk meg a szociális támogatások értékének automatikus növekedését az infláció mértékével, nem jutunk sehová. Ennek a problémának a megoldásával a Cseh Szociáldemokrata Párt is egyetértett az Agenda 2010 elnevezésű programjában, tehát feltételezem, hogy meg tudunk majd egyezni˝ – fejtette ki Necas.

– A kormány nem számíthat a támogatásunkra, ha elsősorban a többgyermekes családokon és a nyugdíjasokon akar megspórolni tízmilliárdokat – reagált az elhangzottakra a szociáldemokrata Zdenek Skromach, volt munkaügyi és népjóléti miniszter.

A reformprogram konkrét intézkedései még nem ismertek. A koalíciós körökből származó értesülések szerint a szociális szférában a kabinet a jövő évben megszüntetné az összes szociális támogatás automatikus növekedését az infláció mértékével, csökkentené a gyermekgondozási szabadságon lévők támogatását, a betegek az első három napban nem kapnának semmiféle támogatást, és általában is csökkenne a betegszabadságon lévők segélyezése, megszüntetnék a temetésekre nyújtott állami támogatást, valamint az első osztályba lépő gyermekek támogatását.

Az adók terén csökkentenék minden jövedelmi csoport általános adóterheit, a személyi jövedelemadó 17-19 százalék lenne, az általános adóteher 2009-ig a bruttó hazai termék (GDP) 34 százalékára csökkenne, a forgalmi adónak két sávja lenne, 17, illetve 19 százalék, és néhány adófajtát – például az örökösödési adót, a termőföld után fizetett adót – pedig megszüntetnének.

Helyi megfigyelők szerint a jobbközép kormányzat államháztartási reformterveit nem lesz könnyű megvalósítani, mert a koalíciónak jelenleg nincs stabil többsége a képviselőházban.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.