Nem sokáig örülhetnek a veszteséges cégek


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Miközben az ellenzék a már befizetett elvárt adó visszafizetését javasolja, a kormány a megsemmisített adónem miatt kieső bevételek pótlásán tüsténkedik.

Nem lélegezhetnek fel a veszteséges vállalkozások azt követően, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette az elvárt adóval kapcsolatos szabályt – írja a Világgazdaság. A lap ugyanis úgy tudja, hogy a Pénzügyminisztérium ezt a kört valamilyen módon mégis meg kívánná sarcolni az év második felétől.

A cikk szerint az egyik, a legesélyesebbnek tartott verzió az lenne, hogy megadóztatják a társasági adót nem fizető, veszteséget kimutató vállalkozásokat. Koalíciós frakciótagok úgy nyilatkoztak, hogy támogatják, ha a PM az elvárt adóval “”megjelölt”” csoportot más módon ugyan, de be tudja vonni az adófizetők körébe, ám ennek formáját nem látják – olvasható az újság mai számában.

A pénzügyminiszter a kormány mai ülésén nyújtja be javaslatait. Ha a PM megtalálja a megoldást, s a törvényjavaslatot a tavasszal elfogadja a parlament, akkor az új szabály július 1-jétől lépne életbe. A tervek szerint ez 30 milliárd forintot hozna a költségvetésnek.

Forrás: PriátBankárKapcsolódó cikkek

2022. június 27.

A magyar áfa-bevallás sajátosságai (3. rész)

A magyar áfabevallás progresszívnek tekinthető abból a szempontból, hogy az adóalanyoknak lehetőségük van kezdeményezni a bevallásuk alapján képződött követelésük faktorálását.