E-okmányok az adó-felfüggesztéses szállításoknál


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alapvető változás várható a jövedéki termékek adófelfüggesztés mellett végzett szállításában. A kötelező elektronikus okmányolást a tervek szerint nem csak a közösségen belüli, hanem a belföldön végzett adó-felfüggesztéses szállításokra is kiterjesztik.

A jövedéki adóról szóló törvény jövő évre tervezett módosítását elsődlegesen a közösségi jogharmonizációs kötelezettségünk teljesítése indokolja. Az Unió jelenleg hatályos jövedéki irányelvét ugyanis új jogszabály váltja fel, amelynek a rendelkezéseit a tagállamok január elsejéig kötelesek a nemzeti jogukba átültetni.

A jogharmonizációs kötelezettség teljesítése alapvető változást hoz a jövedéki termékek adófelfüggesztés mellett végzett szállításában. A jövő évtől bevezetendő ún. EMCS rendszer (Excise Movement and Control System – Jövedéki Árumozgási és Ellenőrző Rendszer) egy olyan számítógépes rendszer, amely a jövedéki termékek Közösségen belüli, adófelfüggesztéssel végzett szállításának felügyeletét, nyomon követését valósítja meg a csalások és visszaélések csökkentése, visszaszorítása érdekében. Lényege, hogy a jelenlegi papíralapú okmányolást elektronikus okmányok váltják fel mind a szállítmányok feladására, mind a visszaigazolására. A szállítmányok így végig nyomon követhetővé válnak a feladó általi benyújtástól egészen a címzett általi visszaigazolási jelentés visszaérkezéséig. Az irányelv azt is lehetővé teszi, hogy a tagállamok ne csak a közösségi szállításokra, hanem belföldi relációban, nemzeti szinten is alkalmazzák az új rendszert. Magyarország élni kíván ezzel a lehetőséggel, így a parlament előtt lévő tervezet az elektronikus okmányolást a belföldön végzett adó-felfüggesztéses szállításokra is kiterjeszti.

A jövedéki adózás közösségi szinten harmonizált eddigi szabályait lényegében változatlanul hagyják, csupán néhány, elsődlegesen az adózott termékek tagállamok közötti forgalmát érintő, a gyakorlati tapasztalatok során szükséges kiegészítést, pontosítást tartalmaz a javaslat. A jogalkalmazási tapasztalatok alapján pedig bizonyos egyszerűsítéseket, illetve az ellenőrzés hatékonyságát javító, költségeit csökkentő módosításokat is megfogalmaz a tervezet.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 27.

NAV-Figyelő 21. hét: Változott a jegybanki alapkamat, adó-amnesztia, üzemanyagárak

A NAV útmutatót adott ki az utólagos részesedésbejelentéssel kapcsolatban, amelyben a leggyakrabban felmerülő kérdésekre kívánt válaszolni az adóamnesztia kapcsán. Továbbá változott a jegybanki alapkamat és az adóhatóság meghatározta a júniusi üzemanyagárakat is – derül ki a NAV-Figyelő eheti számából.

2024. május 27.

Év végi záráshoz, év eleji nyitáshoz kapcsolódó teendők a társasági adóban

A számviteli beszámoló és az annak adatain alapuló társaságiadó-bevallás elkészítése az egyik legfontosabb olyan feladat, amely egy üzleti év zárásához kapcsolódik. A társaságiadó-kötelezettség szempontjából az üzleti év utolsó napjának több szempontból is relevanciája van: gondoljunk csak azokra az adóalap-korrekciókra, amelyek olyan számviteli tételekhez kapcsolódnak, amelyeket év végén számol el egy gazdálkodó. Emellett az év vége egyben lehetőségeket is nyújt az adózás tervezéséhez, egy esetleges adózási-módváltás megfontolásához. Nem utolsósorban az év vége sok szempontból olyan határidőt is jelent, amelyre indokolt kiemelt figyelmet fordítani. A zárás mellett természetesen a nyitás során, a következő év kezdeti időszakában is számos feladat jelentkezhet, különösen a mérlegkészítés, illetve a társaságiadó-bevallás benyújtása határidejéig bezárólag. Ezek a feladatok adózótól függően rendkívül változatosak, így kimerítő listát lehetetlen adni. Az Adó szaklap írása azokat a jellemzően előforduló, megfontolásra érdemes szabályokat, teendőket emeli ki, amelyek az adózók széles rétegét érinthetik.

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]