EB: 3 százalék fölött marad a deficit


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Bizottság 3,0 százalékos magyar költségvetési hiányt jósol 2013-ra, 2014-re pedig 3,3 százalékos deficit szerepel az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény által pénteken Brüsszelben közzétett tavaszi gazdasági-pénzügyi előrejelzésben.


Az Európai Bizottság téli előrejelzése még 3,4 százalékos államháztartási hiányról szólt idénre és jövőre is. A brüsszeli bizottság szerint az, hogy a deficit a tavalyi 1,9 százalékról idén a GDP 3,0 százalékára emelkedik, az átmeneti bevételek kivezetésére, a magasabb kamatkiadásokra, valamint a bevételcsökkenéssel járó ösztönző intézkedésekre vezethető vissza. Ilyen intézkedés például az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer, a tb-hozzájárulások célzott csökkentése, illetve a munkahelyvédelmi program adóvonzata. Szintén növeli a deficitet a kiterjesztett közmunkaprogram és a közberuházások növekedése.

Mérlegképes Kreditkártya

Szerezze meg Ön is kötelező kreditpontjait Kiadónk minőségi képzésein! További részletekért kattintson ide!

Rodin mérlegképes kreditpontos rendezvények – további részletek itt.

A Complex Kiadó kreditpontot érő kiadványai

A deficitnövelő fejleményeket részben ellensúlyozzák a kiigazító intézkedések, így a magasabb adók – például az energia- és közműszolgáltatók erőteljesebb megadóztatása, a pénzügyi tranzakciós illeték -, valamint olyan, bejelentett intézkedések, mint az új útdíjszabás, a nyugdíjrendszer felülvizsgálata, valamint a bérkompenzációs mechanizmus részleges megszüntetése a magánszektorban.

 

A jövő évi további deficitnövekedésben a bizottság szerint a közoktatási szféra tervezett béremelése, a munkahelyvédelmi program pénzügyi hatása, valamint a közberuházások és fogyasztás növekedése tükröződik majd.

Ezeket az intézkedéseket részben ellensúlyozzák majd a 2013-as konvergenciaprogramba foglalt intézkedések – köztük a nominális bérbefagyasztás a közszférában -, valamint a gazdasági élénkülés kedvező hatásai.

Az állami eladósodottság visszaszorítása veszít lendületéből – állapítja meg az Európai Bizottság. Becslése szerint a GDP-arányos adósságszint a 2012-es 79,2 százalékról az idén 79,7 százalékra emelkedik, majd 2014-ben 78,9 százalékra mérséklődik.

Az uniós testület a tavalyi 1,7 százalékos recesszió után az idén 0,2, jövőre 1,4 százalékos magyar GDP-növekedést jelez előre. Úgy véli, hogy 2013-ban növekedésnek indulnak az exportpiacok, valamint stabilizálódik a belső kereslet, mivel növekszik a ténylegesen elkölthető jövedelem. A magas munkanélküliségi ráta azonban továbbra is korlátozza a háztartások fogyasztási képességét.

A magánbefektetések várhatóan az idén is tovább csökkennek a hitelezés visszaesése, valamint néhány tőkeigényes szektor túladóztatása miatt. A kormányzati költekezést ugyanakkor ösztönzi az EU-források nagyobb mértékű beáramlása.

Jövőre várhatóan mind az export, mind a belföldi kereslet hozzájárul az 1,4 százalékosnak ígérkező gazdasági növekedéshez. A háztartások fogyasztása a jelek szerint bővül majd, a hitelezési feltételek javulnak. A beruházások szintje növekedni kezd, annak betudhatóan, hogy a kormány és a központi bank ösztönzi a hitelezést. A mezőgazdaságtól is jobb teljesítmény várható. E kedvező hatásokkal szemben – állapítja meg a brüsszeli bizottság – a gazdasági bizalom továbbra is gyenge foka csökkentheti a növekedési ütemet.

A brüsszeli bizottság számításai szerint a tavaly még 10,9 százalékos munkanélküliségi arány az idén 11,4, jövőre 11,5 százalékos lesz. A foglalkoztatottak száma ez év elején a magánszektorban csökken, összességében azonban stabil marad a foglalkoztatottsági szint. A foglalkoztatottság 2014-től újra emelkedésnek indul ugyan, de az aktivitási ráta, azaz a munkaerőpiacon megjelenők számának további növekedése miatt a munkanélküliségi ráta enyhén így is emelkedni fog.

Az uniós előrejelzés szerint a fogyasztói árak emelkedése a tavalyi 5,7 százalék után az idén csak 2,6 százalékos lesz, jövőre pedig 3,1 százalékra gyorsul.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.