EB-jogeset: egységes áfa mérték


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Bíróság szerint egységes termékértékesítés esetén egységes áfa mértéket kell alkalmazni, de kívételek vannak. Az RSM Blog az egyik ilyen esetet ismerteti.  


A C‑251/05. sz. Talacre Beach Caravan Sales Ltd. („Talacre”) ügy

A tényállás

Az angliai székhelyű Talacre társaság felszerelt lakóautókat értékesített.

Az Angliában irányadó szabályozás szerint a lakóautók ‑ a hatodik áfa irányelv áfa mentességet biztosító pontja alapján ‑ nulla százalékos, míg azok belső felszerelése ‑ az áfa irányelv adómentességet tartalmazó pontja alóli kivételként ‑ általános mértékű áfa kulccsal adózik.

A Talacre úgy vélte, hogy a lakóautók és az azokban található felszerelések értékesítése egységet képez, ami azzal jár, hogy egységes áfa mérték alkalmazandó rájuk. Ezért a teljes termékértékesítésre a fő elemre, vagyis a lakóautókra vonatkozó áfa kulcsot ‑ az áfa mentességet ‑ alkalmazta.

Az angol hatóságok a termékértékesítés egységességét ugyan nem vitatták, de úgy ítélték meg, hogy a nulla százalékos adómérték csupán a lakóautókra alkalmazható.

Az Európai Bírósághoz feltett legfőbb kérdés

Milyen adómértéket kell alkalmazni valamely egységesnek minősülő termékértékesítés esetében, ha a termékegység fő eleme áfa mentes, míg a másik része a mentesség alól kizárt termékeket tartalmaz?

A döntés

Az EB úgy vélte, hogy ha az adómentességet az egységes termékértékesítés valamennyi elemére alkalmaznánk, az kitágítaná a lakóautókra érvényes áfa mentességet. Ez azonban ellentétes lenne a hatodik áfa irányelv áfa mentességének megszorító értelmezésével.

Az EB kifejtette, a vonatkozó ítélkezési gyakorlatából elméletileg az következik, hogy egységes termékértékesítés esetén egységes áfa mértéket kell alkalmazni. Az értékesítés egyes elemeinek külön adóztatása azonban lehetséges, ha csupán így teljesülhetnek az áfa mentesség érvényesüléséhez szükséges feltételek. Tehát külön adómértéket lehet alkalmazni egy áfa mentes és áfás termékekből álló, egységes termékértékesítés áfás részére, ha az olyan termékre vonatkozik, ami – kifejezett kivételként – kizárt az áfa mentesség alól.

A konklúzió

Döntésében az EB a korábbi vonatkozó és ítéletekben foglalt elveket finomította tovább. Az eset alapján az összetett ügyletek jellemzői az alábbi, nem teljeskörű, illetve konklúzív felsorolásban foglalhatók össze:

  • Egységes termékértékesítés esetén elméletileg főszabályként egységes áfa mértéket kell alkalmazni.
  • Más a helyzet azonban, ha az adott termék kifejezetten kivételként szerepel az áfa mentesség alól, például ha az adómentesség nem terjed ki a lakókocsikban lévő ingóságokra/felszerelésekre. Ebben az esetben nem vitatott, hogy a lakókocsi értékesítése a felszereléssel együtt egységes értékesítés, de mivel a felszerelésre kifejezett kivétel vonatkozik, ezért arra az adómentesség nem alkalmazható.

A bejegyzés szerzője Sztankó Dániel, az RSM DTM Hungary pénzügyi képviseleti csoportvezetője. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.

 


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (8. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. április 18.

A személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlók milliárdokról dönthetnek

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az közleményben.

2024. április 18.

A közhatalmi tevékenység és az áfa

Az általános forgalmi adó elveit és rendszerét vizsgálva, mindig meg kell állapítani, hogy az ügyletben résztvevő felek adóalanynak minősülnek-e, illetve tevékenységük gazdasági tevékenységnek minősül-e, ugyanis, csak ebben az esetben merülhet fel áfafizetési kötelezettség.