IMF: fokozatos román adócsökkentést


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) fokozatos és lassúbb adócsökkentést javasol  Romániának – derül ki a washingtoni pénzintézet képviselői által jegyzett egyik dokumentumból, amelyet kedden a Mediafax román hírügynökség ismertetett.


Az Andrea Schaechter, az IMF bukaresti küldöttségének vezetője, valamint Guillermo Tolosa, az IMF Romániáért és Bulgáriáért felelős képviselője által jegyzett véleményben ismét hangot adnak azon aggodalmuknak, hogy a román kormány által tervezett 5 százalékpontos áfacsökkentés az államháztartási hiányt 3 százalék körülire növelné, és ezáltal az államadósság is emelkedésnek indulna.

Az IMF képviselői arra intik a kormányt, hogy fogja vissza az oktatás, az egészségügy, a védelem, az infrastruktúra, az oktatás, a bérek területén tervezett újabb kiadásokat az államháztartás egyensúlyának megőrzése érdekében.

Azt javasolják a kormánynak, hogy a kiadások visszafogása mellett lassúbb ütemben alkalmazza az adócsökkentést, és a méretét is mérsékelje. A nemzetközi hitelezők szerint a román gazdaság jó ütemben fejlődik, a bérek is 7 százalékkal emelkedtek az idén, ezért most nincs szükség olyan, fogyasztást serkentő adómérséklésre, amely csak az államadósság növelése árán finanszírozható.

Változik az adózás

Az új, 2016-os adócsomag több helyen átírja az idei adójogszabályokat is; az Adó szaklap legfrissebb számából a szabályozás valamennyi részletét megismerheti és megértheti.

Az Adó szaklap 2015/11. számát itt rendelheti meg.

A nemzetközi hitelezők emlékeztettek, hogy Románia korábban átesett már hasonló szakaszon, amikor a gazdaság növekedési időszakában túlságosan serkentette a kormány a fogyasztást, majd a gazdaság visszaesésekor szigorú megszorító intézkedésekre volt szükség.

Az IMF szerint a román államadósság – amely jelenleg a GDP mintegy 40 százalékát teszi ki – kétszer nagyobb, mint a 2008-as nemzetközi gazdasági válság előtti időszakban, de most jó esély mutatkozna arra, hogy stabilizálódjon. Szerintük a befektetők szemében ez fontos vonzerő lehet olyan körülmények között, hogy a térség többi országaiban még számos bizonytalanság tapasztalható.

Az IMF szerint a kormány adócsökkentési terve kizárólag a fogyasztás ösztönözésére összpontosít, amely már így is a leggyorsabb ütemben járul hozzá a gazdasági növekedéshez. A hitelezők szerint ez csak rövid távon hozhat sikert, ha a befektetések mértéke alacsony. Úgy vélik, hogy az adótörvénytervezet-módosításának újabb parlamenti vitája jó alkalom arra, hogy a törvényhozás megtalálja az adócsökkentés mértékének és sebességének helyes módozatát.

A román parlament várhatóan augusztus végén tárgyalja újra a több adócsökkentést előirányzó törvénytervezetet, amelyet Klaus Iohannis államelnök küldött vissza a parlamentnek megfontolás végett. A csökkentések közül a leglényegesebb az áfa 24 százalékról 19 százalékra leszállítása január 1-jétől.

Korábban Eugen Teodorovici pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a kormánynak nem áll szándékában felülvizsgálni adócsökkentési terveit.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 29.

Adóamnesztia a részesedés korábbi megszerzése bejelentésének pótlására

A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.

2024. február 28.

A magyar adórendszer modernizációja: az eÁFA-bevallás

Az eÁFA-rendszer 2024-es magyarországi bevezetése új korszakot nyitott az adóbevallások terén. Ez az innovatív, digitális megoldás jelentős változást hozott az ÁFA-bevallás folyamatában, amely megkönnyítheti a vállalkozások és könyvelők munkáját. S bár az új lehetőségek használata még önkéntes, várható, hogy hamarosan felváltja a hagyományos ÁNYK nyomtatványokat. Ennek ismeretében pedig minden vállalkozásnál érdemes elkezdeni a felkészülést az eÁFA-„konform” ügyviteli folyamatok és nyilvántartások kialakítására.

2024. február 27.

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni – foglalja össze az Adó Online-nak eljuttatott közleményében a Niveus Consulting Group.